Ve čtvrtek 1. února 2018 v 16 hodin odpoledne byla v Krajské knižnici v Žilině slavnostní vernisáží zahájena Výstava PHOTOLITERA 2017. Projekt, který vznikl vloni, zahrnuje celkem 40 tematických fotografií (jak se železniční, tak i s volnou tématikou) od patnácti autorů, doplněných texty od deseti autorů. „Jde o originální projekt, který vznikl vloni na jaře v rámci Českého zemského svazu FISAIC (ten je od roku 2015 pod křídly OSŽ),“ řekla v úvodu vernisáže tajemnice Českého zemského svazu (ČZS) Ing. Jarmila Šmerhová. „Na začátku byla myšlenka spojit práci fotografů a literátů. Fotografové tedy nafotili snímky a k nim literáti, které nějaká z fotografií oslovila, napsali verš, nebo je doplnili nějakou myšlenkou, poezií či jen pouhým textem. Tak vznikla tato nádherná díla,“ dodala Jarmila Šmerhová (na snímku u článku vpravo, vlevo je Lada Rybáriková). Autory fotografií na vernisáži zastupovali Miroslav Čarek z Křižanova a Michal Procházka ze Straškova, kteří společně s Jarmilou Šmerhovou celou výstavu připravili a nainstalovali.

Photolitera 2017 tak poprvé opustila území České republiky. „Tato výstava se v roce 2017 konala v Příbrami, v Pardubicích, dvakrát v Praze, a nakonec v Blatné, a všude to mělo velký úspěch. Nyní vystavujeme tady v Žilině a v říjnu to pak bude celý měsíc k vidění na samostatné výstavě v Berouně. Děkujeme za milé přijetí a vytvoření výborných podmínek, zejména Mgr. Anně Berthotyové, vedoucí oddělení Krajské knižnice,“ uvedla Jarmila Šmerhová na závěr svého projevu.

Lada Rybáriková za Krajskou knižnici poděkovala zástupcům ČZS FISAIC a připomněla, že takovýto projekt uvidí návštěvníci Krajské knižnice v Žilině vůbec poprvé, ačkoliv se tady výstavy pravidelně konají. „Je vidět, že i železničáři mají uměleckého, ba dokonce básnického ducha. Chtěla bych poděkovat za to, že jste si nás vybrali,“ uvedla a dodala: „Nic takového jsme tu zatím neměli, je to skutečně premiéra. Měli jsme tu už kombinaci krajek a veršů, ale vlastně toto je unikát.“ Dodejme, že se uvažuje o tom, že v roce 2019 se uskuteční v Krajské knižnici v Žilině další samostatná výstava fotografů ČZS FISAIC.

Výstava je v Krajské knižnici v Žilině (Antona Bernoláka 47) otevřena až do 28. února 2018, a to každý všední den od 7 do 18 h (ve středu od 11 do 19 h), v sobotu pak od 9 do 13 h.

Michael Mareš