Malinké, leč útulné prostory Galerie Holandský dům v Berouně hostí od 30. dubna do 25. května 2018 výstavu fotografií členů skupiny Foto a veršů členů skupiny Literáti Českého zemského svazu FISAIC (Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů) PhotoLitera 2017 (od roku 2015 funguje FISAIC „pod křídly“ OSŽ, I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun je prezidentem ČZS FISAIC). „Myslím si, že je strašně hezké spojení veršů a fotografií, že to k sobě prostě patří. A také jsem moc ráda, že tento projekt doputoval do Berouna,“ uvedla v pondělí 30. dubna na slavnostní vernisáži Mgr. Alena Šustrová, vedoucí Městského kulturního centra v Berouně.

Vlastní výstavu a projekt PhotoLitera 2017 (který vznikl pod záštitou FISAIC) přiblížila výkonná tajemnice Českého zemského svazu (ČZS) FISAIC Ing. Jarmila Šmerhová. „V České republice funguje devět zájmových skupin s různými zájmy a volnočasovými aktivitami. Jan Týc je vedoucím skupiny fotografů, František Tylšar pak vedoucím skupiny Literátů; tito dva pánové se domluvili na tomto zajímavém projektu, který je v Berouně vystavován již posedmé (více o výstavách PhotoLitera 2017 v článku Fotografové a literáti Českého zemského svazu FISAIC vystavují na Slovensku)“.

Vedoucí skupiny Foto Jan Týc poté přítomné informoval o projektu PhotoLitera 2017. „Děkuji paní Šustrové, že nás sem pustila, děkuji za možnost se i tady představit,“ řekl na úvod s tím, že spojení obrazu a poezie není v podstatě nic nového. „S tímto tématem přišel před nějakými třiceti lety pan Kasal z Jihlavy, ten si k tomu navíc ty básničky psal sám.“ Nápad na projekt PhotoLitera 2017 vznikl vloni, kdy se Jan Týc rozhodl oslovit zájmovou skupinu Literáti na trati a „skloubit tak fotografy a literáty“. „Měl jsem tu čest vidět jejich práce a moc se mi to líbilo.“

V Galerii Holandský dům je vystaveno 34 fotografií a veršů. „Není tu všechno, protože kapacitně jsme se nevešli (celkově soubor obsahuje 43 fotografií a textů), ale vybrali jsme 34 fotografií od 13 autorů a verše od 7 autorů poezie. Toto je poslední výstava tohoto souboru,“ doplnil Jan Týc, který prozradil, že od svých školních let nepřečetl tolik poezie, jako nyní - díky výstavě PhotoLitera. „Tenkrát jsem musel, dnes můžu a chci, a docela mě to vzalo,“ přiznal. I proto v roce 2019 vznikne podobný projekt. „Ale udělali bychom to trošku jinak. Tato výstava vznikla tak, že jsme fotografie poslali kolegovi Tylšarovi, Literáti si z nich vybrali fotografie, které je oslovily, a k nim pak vybrali nebo vymysleli úplně nové verše. V roce 2019 to uděláme opačně: vznikne soubor poezie a my na to budeme vytvářet fotografie. Uvidíme, jak se s tím popasujeme, asi to nebude úplně jednoduché,“ dodal Jan Týc s úsměvem.

Poslední slovo měl František Tylšar, který mimo jiné představil i skupinu Literáti na trati. „Zabýváme se hlavně projektem, kterým je vydávání knižní publikace Literáti na trati. Před pěti lety jsem z legrace přišel s nápadem, že bych chtěl shromáždit dohromady autory na železnici v jedné knize. Přihlásilo se mi 18 autorů. Druhým rokem už nás (autorů prózy a poezie) bylo 37, třetím 50 a vloni 72, takže jsem se rozhodl poezii a prózu oddělit. Letos tedy připravujeme knihy dvě – knihu poezie a knihu prózy,“ uzavřel s tím, že počet autorů v knihách poezie (přes 50 autorů) a prózy (přes 60 autorů) je téměř vyrovnaný.

Michael Mareš

Galerie Holandský dům Beroun (Holandská 118) je otevřena pondělí až pátek 9-12 a 13-17 h, v sobotu 9-12, státní svátky zavřeno (5. a 6. 5. bude otevřeno 9-12 a 13-17).