Počet od základů opravených nádražních budov v majetku SŽDC dosáhl poslední den měsíce srpna čísla 58. Tou zatím poslední byla nádražní budova v Grygově (trať Olomouc – Přerov), jejíž exteriér je od roku 2003 památkově chráněn. Během tří měsíců prací zde firma Hroší stavby Morava odvedla práci za 3,4 milionu korun. Slavnostního otevření opravené budovy byli přítomni náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola, náměstek pro správu majetku za OŘ Olomouc Miroslav Žbánek, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a starosta Grygova Tomáš Kubáček.

Budova dostala během oprav takřka původní vzhled z roku 1901, kdy zde byla postavena na místě někdejší zastávky. Zvláště okna a dveře byly pod bedlivým dozorem památkářů, náročná byla i oprava původního režného zdiva. Opravou prošlo zastřešení budovy, komíny, hromosvod a další prvky jak venkovní, tak i vnitřní části budovy.
V objektu se nachází dopravní kancelář (t. č. neobsazená, neboť stanice je řízena dálkově z CDP Přerov), místnost technologie, osobní pokladna s denní provozní dobou a sociální zázemí zaměstnanců. Najdeme zde také prostory pro cestující – čekárnu a veřejné WC – a zatím nevyužité komerční prostory v prvním patře budovy.
„Nevyužité prostory jsme nabídli ke komerčnímu využití, naším cílem je oživit objekt, vše potřebné je připraveno,“ popsal výhledovou situaci ve využití objektu Miroslav Žbánek. Jeho slova doplnil starosta Grygova Tomáš Kubáček sdělením, že obec uvažuje o tom, že by v nádražní budově vzniklo zázemí pro občany Grygova, především pro mládež a její koníčky. „Jsme rádi, že máme tak hezkou vstupní bránu do obce a jednáme o jejím konkrétním využití. Určitě nabídku využijeme.“
Také olomoucký hejtman vyjádřil radost z hezkého objektu. „Kraj dává přednost tomu, aby v podobných případech nevyužité prostory využívaly přímo obce, budova by neměla zůstat nevyužitá, neboť potom láká bezdomovce, vandaly a jiné pochybné existence,“ řekl Okleštěk.
Protože nádražní budova v Grygově není příliš vzdálena středu obce a leží takřka na dohled od přírodní rezervace Království, dá se předpokládat, že brzy najde nové smysluplné využití.
Miroslav Čáslavský