V rámci jednání celostátního výboru předsedů DKV proběhla ve čtvrtek 20. září exkurze v dílnách DPOV v Přerově. Přítomní předsedové jednotlivých ZO OSŽ se zde mohli seznámit s provozem v tomto podniku, kde probíhají vyvazovací a jiné velké opravy lokomotiv a elektrických i motorových jednotek prakticky z celé republiky. V DPOV Přerov se zabývají opravami především pro dopravce České dráhy, a. s., ČD Cargo, jakož i pro externí dopravce, především pro polský trh.

Dvacítku předsedů provázel jednotlivými dílnami rozpisový mistr Martin Mucha, který účastníkům exkurze přiblížil průběh oprav, vybavení opravovacích hal, i problémy, které opravy provázejí, především nedostatek kvalifikovaných pracovníků. „Elektromechaniky sháníme nejen u nás, ale i v sousedních státech, například v Srbsku,“ přiblížil situaci na trhu pracovních sil Martin Mucha. „Nakonec z 25 zájemců zůstali jen tři,“ postesknul si. Podle jeho dalších slov je tato situace zaviněna z velké části tím, že chybí vyučenci, kteří dříve vycházeli ze železničních učilišť, která dnes již prakticky neexistují.
V DPOV Přerov opravují jak elektrické jednotky Elefant (řada 471), tak i nákladní lokomotivy ČD, řad 363, 362, 163 či 243. Dokáží si poradit i s motorovými vozy řady 810 a provádějí i opravy pro polského dopravce PKP. Vyvazovací opravy trvají zhruba 60 dní, pokud se ovšem nevyskytnou nepředvídané komplikace. „Jde například o poškrábaná skla, která je nutno vybrousit, či úplně vyměnit. Na vině jsou především neukáznění cestující, problémy jsou i se sprejery,“ konstatoval Martin Mucha.
Účastníci exkurze si prohlédli revizní halu, kde se provádějí vyvazovací opravy, „modrou halu“, která slouží především pro opravy násilného poškození, i „kulatou“, původně předtápěcí halu pro parní lokomotivy, kde se nyní opravují motorové vozy řady 810. Opravny DPOV provádějí veškeré opravy vlastními silami, včetně lakování (v pobočce Olomouc a Valašské Meziříčí) a vážení lokomotiv. Jen některé specializované opravy zadávají soukromým firmám (např. brzdiče, odpojovače…). Jednotliví předsedové při exkurzi hodnotili úroveň opravárenství ve srovnání s opravnami v jejich domovských depech. „Je to samozřejmě nesrovnatelné, neboť v depech se provádějí pouze běžné a střední opravy, zatímco zde jde o opravy velké. Ale základní výbavu i práci poznáváme,“ znělo hodnocení ze strany předsedů.
Po prohlídce provozu DPOV se členové Výboru DKV přesunuli do rekreačního zařízení ZO OSŽ DKV Přerov v Čekyni, kde proběhlo vlastní jednání Celostátního výboru předsedů DKV. O jeho průběhu přineseme zprávu na webu OSŽ.
Miroslav Čáslavský