Podobně jako v jiných lokalitách, i v Olomouci proběhla ve čtvrtek 4. října kampaň ETF za zachování vlakového personálu, nazvaná Stop sociálnímu dumpingu. Členové OSŽ z řad vlakových čet a osobních pokladních (neboť i ty jsou dnes ohroženy redukcemi početních stavů) na olomouckém hlavním nádraží rozdávali cestujícím brožurky s kresbami Petra Urbana, které humornou formou upozorňovaly na nebezpečí, hrozící při uvažovaném snižování počtu členů vlakových čet. Dle okamžitých reakcí oslovených cestujících je zřejmé, že tyto úvahy vedení ČD nepodporují a nedokážou si představit, že by měl být tímto způsobem ve svém důsledku snížen jejich komfort při cestování vlaky Českých drah.

„Kampaň dnes probíhá ve všech střediscích olomouckého ZAP a je do ní zapojena většina členů vlakových čet, kteří dnes mají službu,“ říká komandující Zdeněk Poklemba z olomouckého pracoviště vlakových čet. V Olomouckém a Zlínském kraji bylo ten den rozdáno celkem 4000 brožurek. Kromě službu konajících čet, které brožurky Petra Urbana rozdávají cestujícím ve vlacích, prochází olomouckou stanicí (Olomouc hl. n.) vlakvedoucí Josef Kiš a osobní pokladní Andrea Kubáčová. „V olomouckém středisku vlakových čet by od nového GVD měly být redukovány počty vlakových čet na rychlících mezi Šumperkem a Brnem, kde by měl v budoucnu na některých vlacích stačit jeden jediný vlakvedoucí. Doufáme, že toto rozhodnutí ještě není konečné,“ uvádí Josef Kiš, který hodlá tuto problematiku připomínkovat na jednání se zaměstnavatelem na celorepublikové úrovni. Podle názoru zástupců olomouckých vlakových čet je snižování počtu vlakového personálu nepřijatelné nejen z důvodu úniku tržeb, ale také z hlediska bezpečnosti cestujících, jejich informovanosti a také kvality cestování obecně. „Například při dnešním rozsahu výluk a s tím spojené náhradní autobusové dopravy, není možné, abychom ve sníženém počtu všechny cestující řádně informovali, což se nepochybně může stát terčem kritiky cestujících na sníženou kvalitu služeb vlakových čet,“ vysvětluje Josef Kiš. "Vlakové čety jsou již dnes hromosvodem a můžou z pohledu některých cestujících za každé zpoždění a za každou výluku," dodává. "Podobná pozornost jako vlakovým četám by se měla věnovat také problematice osobních pokladních, neboť i jejich snižování se může stát v blízké budoucnosti aktuální," připomíná Andrea Kubáčová za osobní pokladní.
Také oslovení cestující se tváří poněkud nechápavě, když se dozví, že by mělo na vlacích jezdit méně vlakvedoucích. „To jako, když se budu chtít na něco zeptat, budu muset běhat po vlaku a hledat průvodčího?“ kroutí nechápavě hlavou starší paní. Další dvě ženy rovněž nevycházejí z údivu: „A když se něco ve vlaku stane, bude na to jeden vlakvedoucí stačit?“ Ani většina ostatních oslovených si omezení služeb ve vlacích nedokáže představit. „Držíme vám palce,“ povzbuzují roznášející pracovníky.
„Redukce vlakového doprovodu znamená jediné - snížení kvality služeb směrem k zákazníkovi,“ říká komandující Zdeněk Poklemba. Jak dále dodává, vlakové čety ČD jsou profesně na vysoké úrovni, dokážou řešit mimořádné a obtížné situace a představují vysoký servis pro cestující. Jak vyplývá z vyjádření oslovených cestujících, snížení tohoto servisu určitě není v zájmu Českých drah.
Miroslav Čáslavský