(AKTUALIZOVÁNO) Delegace OSŽ vedená předsedou OSŽ Mgr. Martinem Malým se 14. 11. 2018 zúčastnila zasedání Železniční sekce ETF. Na programu jednání bylo vyhodnocení společných projektů, příprava na sociální dialog v železniční dopravě organizovaný Evropskou komisí 15. 11. 2018 a plán práce na následující období. K velkým tématům řešeným železničními odbory v rámci ETF patřila problematika sociálního dumpingu a postavení žen v dopravě a bezpečnost na železnici.

V rámci vyhodnocení celoevropské kampaně za zachování doprovodného vlakového personálu, kterou ETF připravila na 4. 10. 2018, sklidila největší obdiv a uznání originální kampaň OSŽ. OSŽ je zároveň jedinou odborovou centrálou v EU, která kampaní získala konkrétní záruky objednatelů do nadcházejících výběrových řízení na provozovatele vlaků osobní dopravy na smluvním základě závazku veřejné služby (písemné záruky ministra dopravy a krajů Jihomoravského, Plzeňského a Středočeského).

Ministerstvo dopravy si uvědomuje potřebnost vlakového personálu v rámci veřejných služeb, které objednává. Přítomnost vlakového personálu bude vyžadována i v soutěžích na veřejné služby v přepravě cestujících v objednávce ministerstva dopravy a tato povinnost bude zakotvena ve smluvních podmínkách na zajištění předmětných služeb.

OSŽ na zasedání Železniční sekce předneslo prezentaci sledování pracovní doby strojvedoucích prostřednictvím monitoringu licencí strojvedoucích v rámci SW (software) správce infrastruktury v ČR, což se může stát vzorovým řešením pro zvýšení bezpečnosti v celé Evropské unii.
Na zasedání zazněly i zprávy o činnosti poradních skupin pro strojvedoucí, pro palubní personál a opravárenství.

V rámci přípravy na sociální dialog se zaměstnavateli, CER (Sdružením evropských dopravců) a EIM (Asociací evropských provozovatelů infrastruktury), byla pozornost věnována společným doporučením pro zlepšení postavení žen na železnici, pracovním podmínkám a bezpečnostním rizikům u agenturních zaměstnanců v provozu a u techniky. Velkou diskusi vyvolal i projekt další aktivizace a zefektivnění ETF.

Roman Štěrba