(FOTOREPORTÁŽ) V konferenčním voze na 3. nástupišti železniční stanice Plzeň hlavní nádraží byly ve středu 28. 11. 2018 představeny změny a novinky v jízdním řádu týkající se Plzeňského kraje a také nasazení nových jednotek RegioPanter (650/651) v krajských barvách pro linku Plzeň – Horažďovice předměstí. Na tiskové konferenci vystoupili Josef Bernard, hejtman Plzeňského kraje (na snímku u článku s modelem jednotky RegioPanter), Pavel Čížek, náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast dopravy, Miroslav Kupec, předseda představenstva a generální ředitel ČD, Michal Štěpán, člen představenstva a náměstek GŘ ČD pro obchod, Vladimír Kostelný, ředitel ROC Plzeň a Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva skupiny Škoda Transportation a člen představenstva Škoda Vagonka.

Jízdní řád, který začne platit v neděli 9. prosince, nabídne v Plzeňském kraji celkem 547 vlaků (z toho v pracovní dny 493 vlaků, o sobotách a nedělích 321 vlaků), což představuje nárůst o 5,04 % ve srovnání se současným jízdním řádem. Největší nárůst bude na trati 190 v úseku Plzeň – Horažďovice předměstí (linka bude částečně rozšířena), kde bude upraven koncept dopravy (v souvislosti se zvýšením komfortu dochází k navýšení objednávky Plzeňského kraje na tomto úseku o 21 milionů korun).

České dráhy budou na tzv. Plzeňské lince na regionálních vlacích nově nasazovat elektrické jednotky řady 650 RegioPanter (kromě jednoho páru spěšných vlaků, na kterém bude nasazena souprava s řídícím vozem „Sysel“ a třemi vozy klasické stavby). Vlaky budou vyjíždět a končit nově na stanici Plzeň-Jižní Předměstí. RegioPantery pro Plzeňský kraj mají barevnou kombinaci modré, zelené a žluté s prvky Plzeňského kraje. Změny barevného řešení se dočkal i interiér jednotek. Vzhled vybrali lidé v anketě, kterou uspořádal Plzeňský kraj.

Jak už sdělovací prostředky informovaly, díky nově otevřeným tunelům u Ejpovic dochází k podstatnému zrychlení dopravy mezi Plzní a Rokycany, Hořovicemi, respektive Prahou. Rychlíky pojedou nově z Plzně do Rokycan pouze 11 minut, do Hořovic 32 minut a expresy dorazí na pražský Smíchov už za 1 hodinu 8 minut, a do centra Prahy na hlavní nádraží za 1 hodinu 20 minut. Osobní vlaky urazí trasu Plzeň – Rokycany za 15 minut, zrychlí se tak i cesta do Ejpovic, Mýta a dalších míst v tomto směru.

Na převážné části tratí v Plzeňském kraji zůstává koncept jízdního řádu vlaků regionální dopravy stejný, jako v současném jízdním řádu. Ve většině případů se pak změny týkají úprav časových poloh nebo četnosti jízd vlaků regionální dopravy v návaznosti na trasy vlaků dálkové dopravy.
Z novinek v novém jízdním řádu kromě výše zmíněného otevření ejpovických tunelů připomeňme, že mezi Plzní a Radnicemi pojedou všechny vlaky přímo, tedy bez nutného přestupu, a také fakt, že na trati 178 Svojšín – Bor nebyl objednán žádný vlak.

Michael Mareš