V úterý 19. března, den před prvním jarním dnem, uspořádaly České dráhy ve spolupráci se zástupci hlavního města Prahy, Středočeského kraje, KŽC Doprava a organizátory integrované dopravy, tiskovou konferenci, na které novinářům představily železniční novinky letošní sezony a nejzajímavější víkendové akce, které se v rámci Pražské integrované dopravy chystají.

„Cílem našich akcí je dostat hromadnou dopravu blíž občanům a získat nové cestující,“ řekl v úvodu náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr a poté představil – či připomněl – turistické vlaky, které s jarem opět začnou jezdit, jako např. Posázavský pacifik, vlak CykloBrdy z Prahy do Březnice či spěšný vlak Český ráj z Prahy přes Nymburk, Kopidlno a Jičín do Trunova. „V čele vlaku CykloBrdy a Posázavského pacifiku se budou i letos objevovat lokomotivy Bardotky,“ upozornil Adam Scheinherr.

„Středočeský kraj nabízí řadu krásných cílů,“ řekl Martin Jareš, zástupce ředitele Integrované dopravy Středočeského kraje, a upozornil mimo jiné na oblíbený Cyklohráček, který je určen především rodinám s dětmi a který vstupuje již do svého 6. roku. „Je to nejpopulárnější herna na kolejích,“ poznamenal Martin Jareš a připomněl, že turistickými vlaky Českých drah i KŽC je možno cestovat v Praze a ve Středočeském kraji na jízdenky Pražské integrované dopravy.

„Letos jsme pro Cyklohráček připravili velkou novinku. V minulých sezonách pokračoval vždy jednou za měsíc ze Slaného až do Zlonic, kde je oblíbené železniční muzeum. O jízdy do Zlonic byl takový zájem, že letos pojede Cyklohráček do Zlonic každé dva týdny. Poprvé se tam podívá v sobotu 30. března. Muzeum upravilo i otevírací dobu tak, aby vyhovovala jízdnímu řádu Cyklohráčku,“ doplnil ředitel ROPID Petr Tomčík.

Jakub Goliáš, ředitel regionálního obchodního centra ČD pro Prahu a Středočeský kraj, seznámil novináře mimo jiné s novou okružní zážitkovou jízdou parním vlakem s historickými vozy ze čtyřicátých a padesátých let s bufetovým vozem, který pojede z Prahy-Smíchova přes Prokopské údolí, Rudnou, Hostivici a Pražským Semmeringem zpět na Smíchov. Vlak „Párou Prahou“ poprvé pojede 6. dubna.

Bohumil Augusta, jednatel KŽC Doprava, zmínil vedle dalších pravidelných historických vlaků, které KŽC provozuje, například Posázavský motoráček, který pojede z Prahy přes Davli do Čerčan a zpět. „Novinkou bude nasazování legendárních motorových vozů, ktertým se říká ´Krokodýl´ (M 286.1),“ upozornil Bohumil Augusta. Do druhé sezony letos vstoupil i Kozel expres, společný projekt Českých drah a Plzeňského Prazdroje. Speciální vlak bude jezdit od 6. 4. z pražského hlavního nádraží přes Strančice do Velkých Popovic. V „předpremiéře“ mohli tuto jízdu zažít novináři v závěru tiskové konference.

Z nabídky zážitkových akcí a výletních vlaků vybíráme:
Cyklohráček

V sobotu 23. března vyjede Cyklohráček z Prahy na Okoř a do Slaného. Vlak bude jezdit o sobotách, nedělích a státních svátcích až do 28. 10. Každé dva týdny bude vlak zajíždět až do Zlonic (poprvé v sobotu 30. března), kde je možno navštívit železniční muzeum (Zlonice-Lisovice).

CykloBrdy
Tento cyklovlak vyjede po trase Praha – Beroun – Zdice – Jince – Příbram – Březnice v sobotu 23. března.

Český ráj
Vlak „Český ráj“ bude jezdit od 23. 3. do Turnova a přinese ideální spojení do zajímavých turistických míst na Jičínsku a Turnovsku a do CHKO Český ráj.

Pražský motoráček
jezdí celoročně v sobotu, neděli a o svátcích z hlavního nádraží přes Žvahov na Zličín a zpět. Některé vlaky dopravce KŽC tvoří historické motorové lokomotivy a retrovozy, některé přímo historické motoráky, nejčastěji takzvané „Kredence“ řady M 262.

Kozel expres
Tento speciální vlak bude jezdit od 6. 4. vždy v sobotu z pražského hlavního nádraží přes Strančice do Velkých Popovic a zpět. Jízdy bude zajišťovat historický motorový vůz M 152.0002. Předprodej jízdenek bude zajištěn ve všech pokladnách a v e-shopu ČD i na portálu GO OUT. Jízdenka bude stát 390 Kč, v ceně bude zahrnuto jízdné ve zvláštním vlaku a prohlídka pivovaru s ochutnávkou piva.

Párou Prahou
Parní vlak s historickými vozy ze čtyřicátých a padesátých let s bufetovým vozem pojede okružní trasou po nejkrásnějších tratích na území Prahy – přes Prokopské a Dalejské údolím do Rudné u Prahy, Hostivice a po trase původní takzvané Buštěhradské dráhy (Pražský Semmering) zpět na Smíchov. Vlak pojede během roku celkem čtyřikrát, o sobotách 6. dubna, 11. května, 22. června a 19. října.

Posázavský motoráček
Posázavský motoráček pojede z Prahy po trati tzv. Posázavského pacifiku přes Vrané nad Vltavou a Jílové u Prahy až do Čerčan a zpět. Vlak pojede každou sobotu a neděli od 30. března do 28. října.

Historické výletní vlaky
Historické výletní vlaky dopravce KŽC vyrazí na koleje v sobotu 30. března. Bude to mimo jiné Rakovnický rychlík na Křivoklát, Kokořínský rychlík do Mšena nebo třeba Podtrosecký rychlík do Prachovských skal.

Den Cyklohráčku ve Slaném
V sobotu 30. března budou připraveny zajímavé akce ve Slaném a ve Zlonicích, kde bude ten den slavnostně otevírat letošní sezonu zlonické železniční muzeum. Kromě Cyklohráčku se představí také historické autobusy na okružních jízdách po Slaném nebo na cestě do Zlonic či Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna, ale i historický motorový vůz přezdívaný „Kredenc“. Ten přiveze návštěvníky z Loun a zajistí i speciální vlaky do Zlonic a do Kralup nad Vltavou.

Den dětí v Braníku
Na 1. června budou připraveny jízdy zvláštních vlaků, výstava železničních vozidel, prohlídka depa metra na Kačerově a zábavný program pro děti na branickém nádraží.

Další tradiční jízdy
Nostalgické vlaky během roku zavezou cestující také do dalších tradičních míst. V sobotu 4. května vyrazí parní vlak na Audienci u Karla I. v Brandýse nad Labem, který poveze dokonce i Ferdinandův salonní vůz z roku 1909. Po loňské úspěšné premiéře ČD znovu vypraví výletní parní vlak na Svatoanenský jarmark ve Žlebech (pojede v sobotu 20. července) a nebudou chybět ani tradiční jízdy do železničního muzea v Lužné u Rakovníka, do Posázaví nebo na Křivoklát.

Další potřebné informace najdete na www.cd.cz/zazitky, nebo na www.kzc.cz

Zdeňka Sládková