V parném a dusném podvečeru byl v sobotu 15. června v Olomouci odstartován jubilejní desátý půlmaratón Mattoni1/2Maraton Olomouc, kterého se zúčastnilo více než šest tisíc běžců. Tento závod byl současně pojat jako mistrovství České republiky železničářů v půlmaratónu, které uspořádalo OSŽ ve spolupráci s ČD, a. s., ČD Cargo, a. s., a SŽDC. Organizaci zajistila Regionální sportovní komise OSŽ Olomouc.

Na startu na olomouckém Horním náměstí stanulo mezi ostatními běžci také 62 železničářů z celé republiky, mezi nimi 11 žen. I když start byl stanoven až na 19 hodinu večerní, teplota vzduchu přesahovala 30 stupňů a vedro ubíralo rychle síly všech závodníků. Osvěžující fontánky na každém kilometrů, jakož i několik občerstvovacích stanic bylo tedy vítanou možností, jak se s vedrem vyrovnat. Také neúnavní diváci podél celé trati, která probíhala centrem města i jeho okrajovými částmi, byli pro závodníky milou podporou. I tak bylo na tvářích běžců patrné úsilí, snaha a vůle, spojená někdy až se slzami, doběhnout závod úspěšně do cíle.
První tři závodnice z kategorie žen a první tři závodníci z kategorie mužů MČR železničářů byli po skončení závodů odměněni medailemi a věcnými dary, které jim předal ředitel mistrovství, předseda OSŽ Martin Malý. V kategorii žen jimi byly 1. Renata Glierová (SŽDC, PO Brno) v čase 1:48:09, 2. Radka Miturová (OSŽ) a 3. Kamila Dvorská (SŽDC, PO Valašské Meziříčí). V kategorii mužů byl nejrychlejší Zdenek Doležal (ČD Cargo, PJ Ostrava) v čase 1:21:29, druhý doběhnul Jan Lachnit (SŽDC, GŘ Praha) a bronzovou medaili si odnesl Tomáš Kašpařík (SŽDC, GŘ Praha). Závod dokončili také oba přihlášení nejstarší účastníci Jiří Engliš (1938) a Jindřich Tomíšek (1939).
„Všem závodníkům i závodnicím patří obdiv a veliká gratulace, jejich výkony jsou také skvělou reklamou železnice,“ řekl při předávání cen Martin Malý.
Vítězem 10. ročníku Mattoni 1/2Maraton Olomouc se stal Ital Yassine Rachik v čase1:04:26, mezi ženami zvítězila závodnice z Moldávie Lilia Fisikovici (1:13:32). Keňští běžci, kteří v uplynulých ročnících ovládali první pozice, se letošního půlmaratónu nezúčastnili. Mezi určité kuriozity závodu se zařadil závodník, běžící trasu s dětským kočárkem a závodník obutý do potápěčských ploutví.
Miroslav Čáslavský