Výletní vlak Cyklohráček, který je velkou dětskou hernou na kolejích, jezdí již 6. sezónu. Speciální vlaková souprava si letos pro své cestující připravila hned několik novinek, tou hlavní je zcela nově upravený vůz Bdtax (24-29 540-8) s balónkovištěm, který nahradil původní motorový vůz „Esmeraldu“ (812.613-8). „Tento nově upravený vůz už sice jezdí od června, nicméně ještě nebyl kompletně dovybaven,“ informoval Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPID, v úterý 20. 8. 2019 během prezentace Cyklohráčku v Praze na hlavním nádraží. „Nově je tady například herna, knihovna a také tabule, na níž si mohou děti malovat.“

Nově přidaný vagon je spíše koncipovaný pro větší děti, protože jsou v něm i místa na sezení s deskami na stolní hry (v novém hracím voze 24-29 540-8 vzniklo další molitanové balónkoviště, které doplňuje dětský bazének s balónky v růžovém voze). Tato atrakce se od samého začátku těší mezi malými cestujícími největší oblibě. „Ale mohou sem pochopitelně i menší děti, protože je to kombinované s balónkovištěm, což je zřejmě nejoblíbenější část vlaku. Balónkoviště je ale i v sousedním vagonu (93-29 601-4 Bdtax), a to proto, že jsme potřebovali, aby kapacita vlaku byla v tomto ohledu větší,“ dodal Filip Drápal s tím, že pro úplně nejmenší děti je určen bývalý řídící vůz 80-29 101-0 (Bfbdtanx) s nízkopodlažním vstupem a dětským hřištěm.
Cyklohráček jezdí letos již šestou sezónu, což svědčí o jeho oblíbenosti mezi cestujícími.

Vlaková souprava Cyklohráčku je složena ze čtyř vozů, které jsou uzpůsobeny nejen cyklistům (vůz 24-29 550-7 Bdtax je upraven pro přepravu jízdních kol), jak název napovídá, ale také dětem všech věkových kategorií. „Letos jsme museli ze soupravy Cyklohráčku vyřadit motorový vůz řady 812 (812.613-8), jediný svého druhu zvaný Esmeralda, a nahradit ho lokomotivou řady 714 (na hlavním nádraží při prezentaci stála v čele vlaku 714 219-3). Tuto výměnu si vyžádal pro čtyřvozovou soupravu nedostatečný výkon a adhezní hmotnost motorového vozu, kterému už v minulé sezóně musela při zhoršených adhezních podmínkách pomáhat právě lokomotiva řady 714,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel regionálního obchodního centra Českých drah Jakub Goliáš: „Proto na jaře letošního roku na Cyklohráčku přibyl nový hrací vůz, který je v současné době již kompletně vybavený hracími i vzdělávacími prvky pro malé i větší děti.“

Esmeralda (812.613-8) na vlaku už podle Filipa Drápala jezdit nebude. „Musel by se vyměnit motor a to je dost finančně náročné, ale určitě pojede Esmeralda ještě letos na zakončení sezony (26. až 28. 10. 2019), poslední víkend provozu se bude konat rozloučení s Esmeraldou, byť už nepojede jako hnací vozidlo, ale bude pouze zařazena v soupravě, na níž tedy na zakončení sezony plánujeme posílení na pět vozů,“ dodal Filip Drápal.

V novém hracím vozu si děti mohou zároveň kreslit na křídovou tabuli nebo si malovat obrázky ve dvou kreslících koutcích. „Tyto koutky využijeme od září k nové aktivitě, kterou jsme nazvali ´Nakresli nám obrázek a získej odměnu´, uvedl ředitel organizace ROPID Petr Tomčík. Za obrázek na motivy Cyklohráčku dostanou děti odměnu v podobě sladkosti nebo upomínkového předmětu. A v neposlední řadě se v novém voze nachází i malá knihovnička pro malé i velké cestovatele. Rodiče s dětmi v ní najdou především leporela nebo povídkové knížky, kterými si mohou cestu Cyklohráčkem zpříjemnit, pokud nechtějí hrát hry nebo si kreslit obrázky. Zároveň, pokud budou chtít rodiče přispět nějakými dalšími knížkami pro děti, nápadům se meze nekladou a mohou je donést kdykoliv přímo na palubu Cyklohráčku.

Dodejme, že s Cyklohráčkem se můžete svézt z pražského hlavního nádraží do královského města Slaný, a to až do konce října dvakrát denně každou sobotu, neděli i svátky. Cestou můžete navštívit spoustu zajímavých míst. Díky slevovým kuponům si ve spolupráci s městem Slaný, Zooparkem Zájezd, Muzeem studené války a protivzdušné obrany v Drnově nebo Železničním muzeem Zlonice užijete spoustu zábavy.

Informace o výletním vlaku Cyklohráček můžete nalézt nejen na webových stránkách www.pid.cz/cyklohracek nebo Českých drah www.cyklohracek.cz, ale také na sociálních sítích.

Michael Mareš