Téměř 150 účastníků z 26 zemí z celého světa diskutovalo o problematice bezpečnosti v železničních stanicích v rámci Světového bezpečnostního kongresu UIC. Ve dnech 21. až 22. listopadu se konal v Praze. Spolupořadatelem akce, která se poprvé uskutečnila v České republice, byla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Mezi účastníky byli zástupci složek policie, úřadů pro dopravu a agentur zajišťujících bezpečnost v České republice, jakož i mezinárodní organizace pro veřejnou dopravu (UITP) a Světová celní organizace (WCO), univerzity a členy Bezpečnostní platformy UIC. Jak uvedl statutární zástupce generální ředitele UIC Jerzy Wisniewski, železniční stanice hrají ve městech stále významnější úlohu, jsou střediskem městského života a těmi největšími z nich prochází značné množství lidí.

Zasedání věnované problematice bezpečnosti prokázalo nezbytnost uceleného přístupu při řízení stanice s cílem poskytnout zákazníkům co nejbezpečnější prostředí, a to i při výskytu značného množství lidí. Pražský kongres se zaměřil na strategie, které bude třeba vyvinout, a na nezbytné synergie mezi účastníky železniční dopravy a jejich partnery k zajištění bezpečného prostředí pro zákazníky železnice i drážní zaměstnance ve stanicích. Stal se rovněž příležitostí získat přehled o aktivitách UIC v oblasti bezpečnosti.

Předseda Bezpečnostní platformy UIC Marc Beaulieu zdůraznil význam spolupráce pro získání nových perspektiv a zlepšení bezpečnosti na železnici. „Bezpečnostní platforma UIC nám umožňuje sdílet informace, učit se a získávat důležitou zpětnou vazbu ze zkušeností UIC i ode všech jejích členů. Doporučuji vám všem využívat veškerých možností, které může UIC pro zlepšení bezpečnosti nabídnout, včetně tohoto kongresu, Týdne bezpečnosti UIC, střediska bezpečnosti UIC i velmi kvalitního síťového propojení, které nám umožňuje získávat více informací a zajistit vyšší bezpečnost pro provoz vlaků a železničních stanic, pro naše zaměstnance, zákazníky i pro širokou veřejnost,” upřesnil Marc Beaulieu.

Roman Štěrba s využitím tiskové zprávy SŽDC