Se zajímavým nápadem, jak ochránit zdraví občanů i cestujících, přišla nedávno starostka obce Bříza Jitka Procházková. Nechala na zastávku Bříza obec umístit, ještě v době, kdy byl „nedostatkový“, dezinfekční prostředek. Nápad naistalovat nádržku s dezinfekčním gelem na ruce na vlakovou zastávku s frekvencí maximálně patnácti vlaků denně, může někomu připadat nezvyklý, ne tak starostce obce s cca 450 obyvateli.

„Snažím se občanům - nejen v této době - všelijak pomoci. Napadlo mě, že umístíme dávkovače i na frekventovaných místech, abychom co nejvíce zabránili šíření koronaviru. Při příjezdu do obce a vystoupení z vlaku je tak dobré dezinfekci provést,“ říká Jitka Procházková s tím, že dezinfekci obec nakoupila z obecního rozpočtu a rozdávala lidem do každé domácnosti. „Zrovna dnes jedu pro další várku, podařilo se mi sehnat další dezinfekci,“ dodává nadšeně.

Dezinfekci samozřejmě nevyužívají jen cestující, ale i strojvedoucí od motorových vlaků, které na zastávce končí. „Dobrý nápad,“ prohodil jeden z nich.

Michael Mareš