Vybavení osobními ochrannými prostředky, dezinfekce pracovišť, zvýšené požadavky na úklid pracovišť, jakož i nahrazování osobních kontaktů kontakty elektronickými – to jsou jen některá z opatření, která přijalo vedení Správy železnic, státní organizace, v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem. Napříč celou organizací byla přijata i opatření ke snížení kontaktů zaměstnanců mezi sebou, mezi které patří například snížení počtu zaměstnanců na jednom pracovišti, či práce na dálku (z domova), pokud ji zaměstnanci mohou vykonávat v místě bydliště.

Jak sděluje tiskový mluvčí Správy železnic Marek Illiaš, Správa železnic přijímá kontinuálně hygienická a krizová opatření stanovená vládou ČR a orgány ochrany veřejného zdraví. „Neprodleně byl vydán Příkaz generálního ředitele pro zajištění ochrany cestujících a zaměstnanců Správy železnic (SŽ PR-02/2020-GŘ) a Příkaz generálního ředitele k zajištění organizování a řízení drážní dopravy za podmínek stanovených karanténními opatřeními (SŽ PR-08/2020-GŘ),“ informuje mluvčí. Jak dále dodává, další informace jsou zaměstnancům předávány průběžně s využitím intranetu, e-mailové komunikace a prostřednictvím přímých vedoucích zaměstnanců. „Zaměstnanci jsou průběžně nabádáni k dodržování všech hygienických opatření na pracovištích i v osobním životě,“ dodává. Osobní ochranné prostředky (především respirátory a roušky) jsou dodávány dle dostupnosti zdrojů, přičemž přednostně jsou těmito ochrannými prostředky vybavováni provozní zaměstnanci. „Při vstupu do velkých objektů je vyžadována dezinfekce rukou zaměstnanců, návštěvníků i dodavatelů. Všem příchozím je měřena teplota.“
Na úseku řízení provozu a provozuschopnosti došlo, za účelem zajištění provozu, ke změně v systému směn a dočasně také ke snížení obsazení na určitých postech jak v železničních stanicích, tak i na CDP. Omezen byl rovněž osobní kontakt s dodavateli služeb (příprava staveb, modernizace apod.) a komunikace s nimi probíhá elektronicky.
Dílčí změny nastaly i v organizaci výlukových prací, které jsou v převážné míře ovlivněny aktuálními personálními možnostmi jednotlivých zhotovitelů. Současně dochází i ke změnám harmonogramů v důsledku nemožnosti příjezdu speciálních strojů s obsluhou ze zahraničí. „Snahou všech zúčastněných je i přes tyto potíže splnit plánovaný rozsah prací pro tuto stavební sezonu,“ zdůrazňuje Illiaš.
Pro zajištění ochrany cestujících byly v železničních stanicích instalovány dezinfekční stojany, které jsou průběžně kontrolovány zaměstnanci soukromé bezpečnostní agentury (v druhé polovině měsíce března se bohužel vyskytly případy, kdy byla dezinfekce ze stojanů odčerpávána některými občany do přinesených nádob), a probíhá důkladná očista veřejných prostor dezinfekčními prostředky. „Dezinfekční stojany jsou podle potřeby doplňovány určenými zaměstnanci naší organizace,“ konstatuje Marek Illiaš. V průběhu nouzového stavu nedošlo k žádnému uzavření veřejných prostor Správy železnic z důvodů nutné dekontaminace.
Miroslav Čáslavský

Vyjádření zástupců Podnikového výboru OSŽ Správy železnic (Miroslava Maincla a Miloše Palečka) k nouzovému stavu je zveřejněno v Obzoru č. 9.