Na druhou část jednání Podnikového výboru (PV) OSŽ ČD Cargo dorazili ve čtvrtek 18. 6. 2020 i čtyři zástupci zaměstnavatele: jmenovitě Ivan Bednárik, MBA, předseda představenstva, Ing. Mojmír Bakalář, ředitel odboru personálního, Ing. Josef Kreische, oborový specialista odboru personálního, a Mgr. Pavla Kreischová, vedoucí oddělení sociálního a mzdového.

V úvodu Ivan Bednárik shrnul dopady koronavirové epidemie na chod společnosti a implementaci paragrafu 209 (institut částečné nezaměstnanosti). „Propad tržeb v dubnu byl 24 %, v květnu řádově 20 procent, a k dnešnímu dni je propad tržeb 10 až 12 %. A pokud jde o implementaci paragrafu 209, tak díky němu jsme řádově ušetřili 20 až 25 milionů korun měsíčně,“ uvedl s tím, že přínos paragrafu 209 je nezpochybnitelný, „...byť došlo k určitému nepochopení jeho účelu mezi vedením společnosti a jednotlivými organizačními složkami“. „Je to jediná pomoc od státu, kromě roušek a respirátorů, a tato možnost trvá do srpna letošního roku,“ dodal.

Ivan Bednárik se také věnoval jedné kauze, „nepříjemnosti“ – konkrétně kauze Rail Invest a šetření policie (společnost ČD Cargo se v poslední době stala terčem masivních útoků ze strany kontroverzní ostravské skupiny Rail Invest, která účelově napadá kontrakt ČD Cargo s konkurenčním dodavatelem SMK). „Je to můj subjektivní názor, ale jde o klasický spor mezi zákazníkem a dodavatelem. Dám příklad: objednáte si kuchyň, kterou dostanete pozdě a kuchyně nakonec nefunguje tak, jak má, takže byste se také bránili,“ uvedl s tím, že „spouštěcím momentem“ byla objednávka na 500 zrekonstruovaných vozů na převoz dřeva do zahraničí. „A výsledek teď čtete v novinách. Pro mě je šokující páteční zásah policie. Nebyla to komfortní situace, ale neznamenalo to nic jiného, než snaha znervóznit obchodního partnera. Dnes mohu říct, že se někdo snaží klasický obchodní dát do trestněprávní roviny. Skandální pak je únik obchodní smlouvy na veřejnost, podáme trestní oznámení,“ řekl dále.

Podle Ivana Bednárika se v řádu dnů uskuteční schůzka s ministrem dopravy Karlem Havlíčkem na téma „překlenovací financování“. „Stále čekáme, jak se hlavní akcionář (český stát) postaví k pomoci železniční nákladní dopravě, donekonečna to osekávat nelze,“ dodal v narážce na některé „vize“, podle kterých by mohlo být zrušeno až tři sta nakládacích míst (tarifních bodů). „Stále věřím, že se katastrofický scénář nenaplní.“

Na dotazy z pléna odpovídal Ivan Bednárik ochotně a otevřeně, například na dotaz, kdy se přeprava (automobilů) vrátí do normálu, vyjmenoval nejprve výpadek komodit, které se v důsledku zastavené výroby aut nyní nepřepravují: „Moje očekávání je takové, že auta se začnou zase vyrábět, ale přežijí jen silné automobilky. Vzpomeňme na krizi roku 2009, to nebyla krize, teď to je teprve krize.“ Na dotaz Blanky Lomnančikové Proč se zasahuje (redukují se počty zaměstnanců) do provozů, kde tržby jsou? („Pokud není pokles a ty výkony jsou tam ještě větší, proč se to omezuje? Vadí nám to a určitě to není jenom v Ostravě!"), odvětil: „Pošlete mi to do mailu a já to vyřeším. I mně vadí šetření za každou cenu. Musí platit: náš zákazník, náš pán.“

Další dotazy směřovaly například na budoucnost jednotlivých vozových zásilek (a co když stát nepomůže?) či na změnu obsazení stanovišť v Nymburce (oslabení kvůli COVIDu tam prý vedení překlopilo do běžného provozu. I v těchto případech slíbil Bednárik, že to prošetří. „Je pěkné, že to řešíme takto napřímo, ale není to správné. Nabídka: Volejte mi, když se vám něco nezdá, je sice hezká, ale takhle to nemůže fungovat. Je to na zamyšlení, jak funguje řízení podniku,“ ozval se Radek Nekola.

Po odchodu předsedy představenstva Ivana Bednárika okomentoval Mojmír Bakalář středeční (17. 6. 2020) schůzku zástupců zaměstnavatele a osmi odborových centrál působících u společnosti ČD Cargo: „Zatím jsme nedospěli k závěru o prodloužení platnosti paragrafu 209. (…) Právě teď jsem dokončil informaci ředitelům JOSek, v níž uvádím, že částečnou nezaměstnanost zatím nemají plánovat. Ve středu příští týden pokračují jednání s odborovými partnery. Byť jsou k paragrafu 209 výhrady, ušetřil nám dohromady 60 milionů korun a prozatím zachránil 120 pracovních míst. Se sociálními partnery chceme vést dále dialog o uplatňování paragrafu 209 i v měsících červenci a srpnu. V žádném případě jej ale nebudeme aplikovat v případech, kdy bude chtít zaměstnanec čerpat řádnou dovolenou,“ dodal.

Poté o kondičních pobytech informovala Pavla Kreischová, mimo jiné se omluvila za zmatky, které provázely obnovení KOPek v tuzemských střediscích a které nebyly zaviněny společností ČD Cargo. Dále uvedla, že se od 14. 6. „rozjely“ Rajecké Teplice, byť „do poslední chvíle nebylo jasné, jak to bude na Slovensku probíhat“. U zkráceného termínu KOP v Rajeckých Teplicích vinou epidemie koronaviru nebude těmto zaměstnancům poskytnuta žádná kompenzace za zkrácení pobytu. „Zaměstnanci, kteří se museli takto dříve vrátit, čerpali dovolenou do konce plánovaného pobytu KOP, nebo šli do práce, nebo byli na překážce v práci nebo v karanténě, nelze to řešit,“ podotkla.
V letních měsících nebudou KOP probíhat, na podzim bude společnost ČD Cargo poptávat objem poukazů, který odpovídá původní objednávce.

Michael Mareš



Právě přítomno: 309 hostů a žádný gestor