České dráhy v pátek 24. 7. 2020 ve Zkušebním centru VUZ ve Velimi novinářům představily první modernizovaný motorový vůz řady 811 (811.476-1) a přívěsný vůz 012 (93-29 044-7 BDtax), které jsou určené pro Moravskoslezský kraj. „Díky našim společným jednáním a důvěře Moravskoslezského kraje jsme se rozhodli řešit regionální dopravu v kraji tímto způsobem, o kterém si myslíme, že nějakých deset, patnáct let bude způsobem efektivním a vyhovujícím,“ řekl člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod Jiří Ješeta.

„Záměr je mít v kraji 14 těchto modernizovaných vozů (811). Jsou to známé motoráčky řady 810 dovybavené klimatizací, pohodlnými sedačkami, zásuvkami a připojením Wi-Fi. DPOV, jako naše dceřiná společnost stoprocentně vlastněná ČD, se tohoto úkolu ujala, myslím si, velmi statečně. Doufám, že cestující ocení modernizační prvky, které se podařilo zrealizovat a které nějakým způsobem zatraktivní cestování po regionu,“ dodal.

Proč Moravskoslezský kraj v souvislosti s výběrem dopravce, který bude v kraji jezdit do roku 2040, zvolil variantu modernizovaných motorových vozů řady 810, vysvětlil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka: „Víme, že budeme do roku 2030 chtít, aby nám (vysoutěžený dopravce) pořídil nové vlaky. Stáli jsme před rozhodnutím, co těch deset let: buď necháme lidi jezdit tím, čím jezdili, což jsme nechtěli, protože lidé si stěžovali zejména na vysokou teplotu (ve vozech), což byla alfa omega všech průzkumů, které jsme dělali. Mohli jsme sice koupit nějaké nové vlaky, ale ty bohužel nebyly a nejsou, mohli jsme vytáhnout nějaký šrot z Německa a přivézt ho sem, ale to jsme také nechtěli udělat. Mohli jsme použít nějaký standardní vlak, třeba regionovu, což nešlo, protože ty jsou několikrát tak dražší. Tak jsme se rozhodli zmodernizovat 810 a splnit to, co lidé chtějí. To znamená, aby tam byla klimatizace a aby se v tom vlaku cestovalo pohodlněji. To je těch 14 výhod, které ten vláček má,“ uvedl a dodal: „Myslím si, že ten vláček splní to, co se od něj očekává, to znamená, aby tam ti cestující tu půlhodinu do práce nebo do školy přežili tak, aby je to neotravovalo, aby veřejnou dopravu využívali, aby nepřestali jezdit veřejnou dopravou, aby nezačali jezdit autem, protože v našem kraji je znečištění z dopravy dominujícím prvkem. Předpokládám, že tady budeme stát možná za osm, za deset let, a budeme představovat vodíkový nebo bateriový vlak.“

Posledním z řečníků byl ředitel provozního střediska oprav DPOV ve Veselí nad Moravou Zdeněk Studnička, který předchozí informace doplnil o technická data: „Motorový vůz řady 811 je doplněn klimatizací, která je víceméně vyrobena v Holandsku, a má nový spalovací motor. Aby ta klimatizace byla plně funkční, tak výkon spalovacího motoru musel být navýšen oproti původnímu (nyní má 242 kW, navýšení výkonu se provádí pouze při zapnuté klimatizaci). Další věc, které se ta modernizace týká, jsou zásuvky, Wi-Fi, nová sedadla, či pro cyklisty stojany na kola,“ dodfal s tím, že vozidla již absolvovala zkoušky na Zkušebním okruhu ve Velimi: „Výsledky zkoušek už jsou známy, byly přesně předepsané i konzultované s Drážním úřadem. Víceméně je třeba na tom vozidle ještě doladit některé věci, které samozřejmě jsou řešitelné a budou do 15. 8. odstraněny, a to vozidlo bude plně připraveno do provozu.“

Cestující na severu Moravy budou modernizované soupravy po 15. 8. 2020 vozit především na lokálních tratích v regionu – v srpnu by se první dvě soupravy měly objevit na tratích 276 Suchdol nad Odrou – Budišov nad Budišovkou a 325 Studénka - Veřovice. Celkově bude modernizováno 14 motorových a 10 přípojných vozů za cca 250 milionů korun.

Michael Mareš

Modernizace motoráčku 811 – 14 nových výhod pro vás

MODERNIZACE – modernizováno 14 motorových vozů řady 810 a 10 přípojných vozů řady BDtax782,
KLIMATIZACE – výkonná klimatizace v motorových vozech
POHODLÍ – nová a pohodlnější sedadla s větším prostorem na nohy
KRATŠÍ JÍZDNÍ DOBA - výkonnější motor pro zkrácení jízdní doby
NABÍJENÍ - zásuvky na nabíjení telefonů i notebooků
WC – modernizovaná toaleta
OSVĚTLENÍ - příjemnější a výkonné osvětlení všech prostor
BEZPEČNOST - bezpečnostní LED pásky na dveřích
PRO CYKLISTY - stojany na kola
PŘIPOJENÍ - bezplatné Wi-Fi připojení pro cestující
NÁVAZNOST - velké informační panely s návaznými spoji
ODBAVENÍ - odbavovací terminál u každých dveří s možností platby kartou
INFOSYSTÉM - z dálky čitelné informační venkovní tabule
ZAPOJENÍ REGIONU - vysoký podíl dodávek firem z MSK na modernizaci.