„Dnes žádná politika, přišli jsme se bavit,“ přivítal návštěvníky Rodinného dne se Správou železnic ministr dopravy Karel Havlíček při dopoledním slavnostním zahájení v Dejvicích. Pražský železniční den, který se konal v sobotu 12. 9. 2020 v Praze a okolí, nastavil laťku hodně vysoko. Na programu bylo vše, na co si člověk jen vzpomenul: od zájmových aktivit FISAIC sdružených v OSŽ, přes jízdy historických vlaků (včetně parních) v režii Českých drah až po Rodinný (super) den se Správou železnic.

To vše v atraktivních kulisách pražských nádraží a na romantických tratích v okolí Prahy. Samozřejmě, že nemalou měrou přispělo i nádherné letní počasí, ale Pražský železniční den připravili lidé a ti opravdu odvedli skvělou práci.

Pořadatelé měli tentokrát šťastnou ruku. Skoro se chtělo tleskat, když první, řekněme protokolární parní vlak, který mimo jiné vezl i vicepremiéra a ministra dopravy Karla Havlíčka, na vteřinu přesně vyrazil z Masarykova nádraží směr Dejvice a Veleslavín. A kouzlilo se i na nádraží v Dejvicích, a to de facto i de iure. A teď nemám na mysli jen kouzelníka, který na Rodinném dnu se Správou železnic (mimochodem velmi podařené akci) na travnaté ploše naproti nádraží bavil děti kouzly, ale především dejvického výpravčího, který „kouzelnou“ píšťalkou usměrňoval davy lidí a křižování vlaků.

Pohodu a přátelskou atmosféru ve svých projevech při slavnostním zahájení připomněli i oba řečníci: ministr dopravy Karel Havlíček a generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. „Dneska žádná politika, přišli jsme se sem bavit, je to úžasný den, máme krásné počasí,“ řekl na úvod slavnostního zahájení ministr dopravy Karel Havlíček, který do Dejvic přijel spolu s generálním ředitelem Správy železnic parním vlakem: „Doporučil bych vám, abyste ho vyzkoušeli také. Za chvíli pojedu zpět Komárkem, hrozně se na to těším. Železnice je dopravou budoucnosti a budeme ji nadále podporovat, udělám pro to maximum,“ slíbil a závěrem poděkoval Správě železnic za zorganizování Rodinného dne: „Je to úžasné.“

Svoboda: Mysleme pozitivně! Když se v tom semkneme, tak i ten COVID porazíme!
„Dneska jde opravdu o to oslavit železnici,“
řekl poté Jiří Svoboda, „…byť často mediálně se nám ne vždy úplně daří. Každý asi vnímá detailně, co se na železnici děje, ale pořád si myslím, že je více úspěchů než neúspěchů. Tohle místo je docela symbolické, protože zde to také bude o velkém úspěchu - konkrétně o zaústění tratě do tunelu, a to přesně tam, kde se nyní nacházíte. Takže přeji vám krásný den, počasí nám přeje, a mysleme všichni pozitivně, a když se v tom semkneme, tak i ten COVID porazíme.“

Michael Mareš