Dnes (v pátek 11. 12. 2020) časně ráno byl na Masarykově nádraží v Praze v osobní pokladně Českých drah oficiálně instalován vánoční stromek s ozdobami, které vyrobily členky Českého zemského svazu (ČZS) FISAIC. Patrony akce, na níž byla veřejnosti představena kolekce ručních prací více než dvaceti členek ČZS FISAIC, skupiny kreativní ruční práce, která pracuje pod vedením Pavly Packové, se stali generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Ivan Bednárik a prezident ČZS FISAIC a I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun.

„Vánoce jsou svátky pokoje a klidu, a pro ty, kteří jsou přetížení, i časem pro dobití baterek. A kde jinde nejlépe dobijete baterky, než v kruhu rodinném, mezi blízkými. Člověk si teprve v tu chvíli uvědomí priority, že rodina je to nejdůležitější na světě,“ řekl při té příležitosti Ivan Bednárik s tím, že mnohdy dělá člověku větší radost dávat než dostávat. A právě Vánoce je třeba podle Ivana Bednárika takto vnímat. „Tím, že někomu děláme radost, děláme radost i sami sobě. Zřídili jsme proto nadační fond Železnice srdcem, který skutečně dává, je to hlavně institut, který pomáhá. Řeknu to tak, smyslem této nadace je vrátit hrdost do naší profese, protože jsem se zúčastnil několika jednání, kde jsme víceméně jako právnické osoby nemohli pomoc víc, než se dalo. Ale právě nadační fond nediskutuje o tom, zda si to zranění či nějakou újmu na zdraví způsobil náš zaměstnanec sám, nebo mu ho způsobil někdo jiný, prostě je na nás, aby nadace pomáhala, a zvlášť o Vánocích,“ dodal.

To, že je vánoční stromek, umístěný na Masarykově nádraží u osobních pokladen, v samotném centru Prahy, ozdoben ručními výrobky zaměstnanců Českých drah, členek ČZS FISAIC, skupiny kreativní ruční práce, a jejich příbuzných, je podle Ivana Bednárika symbolické. „V letošním roce mi naši zaměstnanci udělali radost hned dvakrát. Poprvé když se vrhli na šití roušek a všeho toho, co jsme v té době všichni potřebovali. Touto cestou bych jim chtěl ještě jednou upřímně poděkovat. A za druhé, díky těmto krásným ozdobám si můžeme kromě Vánoc připomenout i to, že ve Skupině ČD pracují zruční, šikovní, a hlavně upřímní lidé, kteří nečekají za to, co dělají ve svém volném čase, nějakou odměnu nebo pochvalu. Takže touto cestou bych jim chtěl také poděkovat. Stromek s jejich ručně vyrobenými ozdobami je na krásném místě a hodí se nejenom do symboliky Vánoc, ale i dnešní těžké doby.“

Také prezidenta ČZS FISAIC Vladislava Vokouna těší, že se členky skupiny kreativní ruční práce mohly tímto způsobem v dnešní nelehké době prezentovat na veřejnosti. „Těší mě to o to víc, že u toho dnes byl pan generální ředitel ČD, což je známka toho, že firma má opravdu zájem na tom, aby zaměstnanci měli nejen dobré pracovní podmínky, ale aby si mohli v této nelehké době udržovat nejen svoje duševní, ale i fyzické zdraví,“ ocenil Vladislav Vokoun svého předřečníka s tím, že těch aktivit, které ČZS FISAIC vyvíjí, je mnohem víc. „Věnujeme se nejen umělecké tvořivosti, ale snažili jsme se zapojit i sportovce, prostě snažíme se trošku těm lidem vytvářet pohodu. A já jsem rád, že podnik České dráhy, i management, na to přispívá, že nás v tom podporuje. Protože, musím přiznat, že bez té podpory by to bylo podstatně složitější. Myslím si, že i to, že jsme u toho stromečku stáli my dva, je důkazem toho, že podnik si svých zaměstnanců váží a zaměstnanci si naopak váží toho, že ten podnik se o ně stará,“ uzavřel.

Michael Mareš