V pátek 25. června ráno odjel Miroslav Maincl, tajemník Podnikového výboru (PV) OSŽ při Správě železnic, (z Prahy) do Břeclavi, aby Karlu Tomečkovi, předsedovi ZO OSŽ Břeclav, pomáhal v komunikaci se členy ZO postiženými čtvrtečním řáděním tornáda. Na Břeclavsku a Hodonínsku totiž mnozí z nich přišli o střechu nad hlavou. „Zřídili jsme tady takový malý krizový štáb a sháníme informace,“ řekl Miroslav Maincl už dopoledne.

„Od půl deváté sedím u Karla v Břeclavi v kanceláři a telefonujeme, protože dál se nedostaneš. Policie celou oblast uzavřela a osobní návštěva není možná. Je to hermeticky uzavřeno, není se tam jak dostat. Jela sem i Ing. Bauerová z Českých drah s finanční výpomocí, ale v Brně ji otočili, protože nemá cenu sem jezdit,“ dodal s tím, že na odpoledne bylo svoláno rychlé jednání odborových centrál u Správy železnic a byla zřízena sbírka pro zaměstnance postižené řáděním přírodních živlů, do níž mohou zaměstnanci přispívat formou srážky ze mzdy či přímo na transparentní účet.

A jaké jsou první reakce na pomoc OSŽ svým členům? „Karel (Tomeček) komunikuje přes jejich komandující, nebo přes jejich vedení, já úplně stejně, přes přednostu a přes naše komandující. Zjišťujeme, koho by se to mohlo týkat, kdo například nemůže z důvodu odklízení následků bouře a tornáda nastoupit do práce, sháníme informace,“ vypočítává Miroslav Maincl. „Je problém se s těmi lidmi spojit, protože jsou nedostupní. Nevíme, z jakého důvodu, jestli nemají signál, nebo mají nefungující telefon, a nebo mají jiné starosti, jak mi připomíná Karel.“

Karel Tomeček už vyplatil i první částku 6000 korun, jako pomoc OSŽ rodině člence ZO OSŽ Břeclav, která přišla o barák, respektive stal se z něj totálně neobyvatelný dům. „Ta paní tady byla osobně, včera se vrátila z práce z CDP Přerov a už neměla kam jít. Manžel ji naložil a odvezl do Břeclavi, nějací známi jim tady půjčili byt.“

Dům se nachází v jedné z nejvíce zasažených obcí Břeclavska - Hrušky, kde polovina obce je totálně zničená. „Hrušky jsou na dvě půlky, půlka stojí, půlka ne. Mluvili jsme s Jožkou Matůšů (předseda ZO OSŽ Slovácko), který tam má čtyři členy, a zaplať pánbůh, vždycky se to před nimi zastavilo. Naproti nebo vedlejší ulice je vymydlená, ale oni to jakž takž přežili,“ vypráví Miroslav Maincl dále. „Čekáme, co bude. Voláme. Jsou lidé, o kterých vím, že jsou mezi těmi, kteří potřebují pomoc, ale neberou nám telefon. Snažili jsme se jim napsat aspoň smsku, aby se ozvali, jestli potřebují s něčím pomoc. Osobně si ale myslím, že aktuální to bude až po neděli, protože teď mají lidé jiné starosti: vyhrabat nepořádek z baráku, pakliže stojí a je obyvatelný, a aspoň provizorně zabezpečit střechu, protože hlásí zase nové bouřky,“ dodává.

Máte představu, kolika lidí, kolika členů, by se pomoc OSŽ mohla týkat? zajímám se. „Jen za ZO OSŽ Břeclav jsme napočítali minimálně dvacet lidí, ale oslovit se nám z nich podařilo minimum, málo kdo vezme telefon. Informovali jsme je aspoň přes komandující, rozeslali jsme všem mail, a čekáme, že se budou ozývat. Já mám spoustu lidí, kterým zvoní telefon, ale oni ho neberou, a přitom vím, že přišli o střechu. Víme například, že nenastoupili do práce, protože uklízejí. Máme konkrétní případ, klučinu z Moravské Nové Vsi od Stanislava Hloucha, je to ´zabezpečovák´, ten má poškozené dva baráky, jeden právě dostavěl. Odneslo mu to obě střechy a aby toho nebylo málo, tak ta jedna střecha mu spadla ještě na auto,“ uzavírá Miroslav Maincl.

Michael Mareš