Ve svém pravidelném diskusním pořadu „Na rovinu“ vystoupil ve čtvrtek 29. července ministr dopravy Karel Havlíček na dobříšském nádraží (konečná stanice trati 210 Praha – Vrané nad Vltavou – Čerčany/Dobříš). Místo, odkud odpovídal na dotazy diváků, si nevybral náhodou – reagoval zde mimo jiné na skutečnost, že na této trati (a na jedenácti dalších) hodlá vedení Středočeského kraje zastavit osobní vlakovou dopravu. Ministr označil tyto plány za nekompetentní, diletantské a jejich strůjce za neschopné.

Podle jeho slov řídí Středočeský kraj dopravu špatně, přičemž poukazuje na to, že ministerstvo dopravy nedostatečně podporuje lokální tratě. „Dáváme Středočeskému kraji 563 milionů korun na udržení veřejné železniční dopravy, což je nejvíc ze všech krajů v republice, vloni to bylo 507 milionů. Středočeský kraj tedy na ničem nešidíme,“ řekl Havlíček. Jak dále uvedl, stát každým rokem podporuje železnici i prostřednictvím Správy železnic. „Ročně dáváme 55 miliard korun do železniční infrastruktury. Dáváme to proto, že cestování po železnici považujeme za cestování budoucnosti. Snažíme se, aby lidé co nejvíce využívali železnici – je to koneckonců i evropský trend. EU nemluví o ničem jiném, než, že máme podpořit železniční dopravu, Středočeský kraj však chce pravý opak,“ dodal. Podle jeho dalších slov je takový přístup pro ministerstvo dopravy neakceptovatelný, i když Středočeský kraj má nepochybně právo na svá rozhodnutí. Pokud ovšem bude na tomto rozhodnutí trvat, přijde logicky o poměrnou část z dotací, které ministerstvo dopravy krajům na regionální dopravu poskytuje.
Ministr dále poukázal na skutečnost, že jen na trať Praha – Vrané nad Vltavou – Čerčany/Dobříš vynaložilo ministerstvo dopravy 107 milionů korun na její modernizaci. Dobříšské nádraží bylo rekonstruováno a bylo do něj vloženo více než 30 milionů korun do modernizace zabezpečení. „Budeme jednat se starosty, obyvateli dotčených obcí i s vedením Středočeského kraje, na rovinu ale říkám, že se nenecháme nikým vydírat,“ ukončil Havlíček tuto část svého pořadu.
Záznam pořadu je možné shlédnout na  https://www.youtube.com/watch?v=sbjsBDxQO3w
Miroslav Čáslavský