Po tragické vlakové nehodě na Domažlicku, kde se ve středu 4. srpna krátce po osmé hodině ranní u obce Milavče čelně srazil rychlík s osobním vlakem, se k situaci na železnici vyjádřil v interview ČT 24 generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Odpovídal na otázky, zaměřené na zabezpečení tratí, na rychlost, s níž je zaváděna nová technika i na podpoře ministerstva dopravy železnici.

Pokud se týká předmětné trati, na níž došlo k nehodě, zdůraznil Svoboda, že tato trať je, stejně jako řada jiných tratí, zabezpečena podle všech požadavků, které jsou kladeny na bezpečnost, v některých ohledech je ale závislá na lidském faktoru. Jak dále dodal, podle vyšetřování odborníků ze Správy železnic, OŘ Plzeň, bylo zabezpečovací zařízení při jízdě těchto dvou vlaků v pořádku. „Byla-li však nehoda způsobena chybou strojvedoucího, určí vyšetřování drážní inspekce,“ poznamenal Svoboda.
Pokud se týká samotné trati, vedoucí z Plzně přes Domažlice do Mnichova, je to podle slov Jiřího Svobody trať, na níž projede za 24 hodin přibližně padesát vlaků, patří tedy mezi tratě spíše méně zatížené. Podobné zatížení a vybavení tratě je i na bavorské straně. „Trať je zabezpečena podle všech požadavků na bezpečnost, včetně přenosu návěstí z návěstidel na stanoviště strojvedoucího, který při jízdě obsluhuje tlačítko bdělosti,“ popsal zabezpečení jízd vlaků na této jednokolejné trati. Jak dále dodal, technika, která by vyloučila srážku vlaků a nahrazuje i lidský faktor, existuje v podobě zabezpečení systémem ETCS, který je plánován i na této trati. „ETCS by měl být zaveden na nejdůležitějších tratích v České republice do roku 2030. Vyžaduje sice obrovské finanční zdroje, nicméně v tomto směru existuje velká podpora ministerstva dopravy na modernizaci železnice,“ zdůraznil.
Podle jeho dalších slov je těsně před zveřejněním mapa, podle níž bude ETCS na české železnici v následujících letech zaváděn. První tratí, na níž bude tento systém zaveden ve větším rozsahu, je regionální trať z Olomouce do Uničova, která v současné době probíhá rozsáhlou modernizací, a v roce 2023 by na ní měl být spuštěn systém ETCS.
Pravidla železniční dopravy v síti Správy železnic jsou podle slov Jiřího Svobody pevně stanovená a zajišťují bezpečnou jízdu vlaků. Selhání lidského faktoru, či technickou závadu sice nelze nikdy zcela vyloučit, jde však o výjimečné případy. „Jezdím denně vlakem a železnici věřím,“ zdůraznil.
Ministerstvo dopravy i Správa železnic považují bezpečnost železniční dopravy za naprostou prioritu a do její modernizace věnují ročně několik desítek miliard korun – v letošním roce jde o částku 33 miliard korun, což je o více než deset miliard více než v předcházejícím období.
Celý rozhovor s Jiřím Svobodou je možné shlédnout na https://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/221411058040804/   
Miroslav Čáslavský