(FOTOREPORTÁŽ) Ministr dopravy Karel Havlíček společně s předsedou vlády Andrejem Babišem a dalšími hosty v pátek 24. září 2021 otevřel novou železniční stanici Praha-Zahradní Město a prodloužený podchod na pražském hlavním nádraží. Při cestě zvláštním vlakem ze Zahradního Města si pak účastníci slavnostní akce prohlédli i nově zrekonstruovanou železniční stanici Praha-Vršovice.

S modernizací tratě Praha-Vršovice - Praha-Hostivař a otevřením nových přístupových cest například ve stanici Praha-Vršovice směrem do Nuslí k náměstí Bratří Synků, nebo na pražském hlavním nádraží směrem na Žižkov a Vinohrady a na náměstí W. Churchilla (dnes byl krátce po desáté hodině dopolední otevřen i podchod spojující Žižkov s hlavním nádražím), vznikly nové možnosti pro rychlé cestování vlakem v Praze a okolí. Například na cestě z Nuslí nebo Vršovic na Žižkov do okolí náměstí W. Churchilla trvá jízda vlakem mezi stanicemi Praha-Vršovice a Praha hlavní nádraží jen 5 minut, a ze stanice Praha-Eden na hlavní nádraží 8 minut.

Dnes otevřená stanice Zahradní Město pak nabízí cestování do centra Prahy (Nové Město, Žižkov, Vinohrady) za 13 minut, často se tak jedná o nejrychlejší možnosti cestování v Praze a okolí, především pak ve srovnání s individuální automobilovou dopravou, která navíc zhoršuje ovzduší.

Podobně velmi rychlé spojení vlakem lze využít mezi dalšími městskými částmi nebo do centra Prahy, a to nejen na lince S9 Benešov u Prahy - Praha, ale i na dalších linkách S v Praze a okolí. Uvádíme některé další příklady:

S9 Praha-Horní Měcholupy – Praha hlavní nádraží - 20 minut
S9 Praha-Horní Měcholupy – Praha-Eden (Vršovice) - 12 minut
S9 Strančice – Praha-Eden (Vršovice) - 28 minut
S9 Říčany – Praha-Eden (Vršovice) - 21 minut
S6 Praha-Řeporyje – Praha-Smíchov - 11 minut
S6 Rudná u Prahy – Praha-Smíchov - 20 minut
S1 Praha-Libeň – Praha, Masarykovo nádraží (centrum) - 6 minut
S1 Praha-Běchovice – Praha, Masarykovo n. (centrum) - 16 minut
S1 Úvaly – Praha, Masarykovo n. (centrum) - 25 minut
S8 Praha-Vršovice – Praha-Kačerov - 4 minuty
S8 Praha-Vršovice – Praha-Modřany - 14 minut

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy ROPIDu k otevření nové stanice Praha-Zahradní Město