O hospodaření společnosti ČD Cargo  dnes (13. 10. 2021) informoval delegáty Podnikové konference ČD Cargo předseda představenstva a generální ředitel ČD Cargo Ing. Tomáš Tóth. Mimo jiné mluvil o dobrých pololetních výsledcích. „ČD Cargo v pololetí 2021 realizovalo zisk 253 milionů korun před zdaněním, což znamená, že jsme v letošním prvním pololetí smazali ztrátu z celého loňského covidového roku. Ten nás bohužel připravil v celkovém součtu o více než 4 miliony tun přepraveného zboží. Podstatné ale je, že jsme jej využili k vnitřní optimalizaci. Ve druhé polovině loňského roku jsme se začali měnit, abychom rok 2021 dokázali zvládnout. Nepřestali jsme ani investovat do kolejových vozidel a to v dlouhodobém pohledu zajištuje vyšší provozuschopnost a interoperabilitu našich vozidel,“ řekl Tomáš Tóth.

Ten pak ve větším detailu mluvil o rostoucích investicích do vozidlového parku a výhledech v oblasti hospodaření do konce letošního roku: „Do poloviny prosince očekáváme větší objemy přeprav, nyní tedy nepředpokládám, že bychom nenaplnili náš podnikatelský plán.“
Tomáš Tóth také hovořil o komoditním portfoliu, například o tom, že „do hry“ se opět dostává i hnědé uhlí, referoval také o problémech v automotiv, které dále částečně komplikují růst objemů v kombinované dopravě apod. Účastníky konference dále seznámil s tvorbou podnikatelského plánu, plánech společnosti na rok 2022 a s rozvojem dopravních aktivit Skupiny ČD Cargo na Slovensku, v Maďarsku a v Chorvatsku. Ze zahraničních aktivit dále zmínil i vývoj objemu přeprav v Polsku, Rakousku a Německu.

V diskusi Tomáš Tóth odpovídal na dotazy z pléna, například na otázku, jak dostat mladou generaci na železnici. „Ano, to je zásadní. Nesmí se stát, že například po roce 2025 budeme mít krásný park nových vozidel, ale nebudeme k tomu mít již odpovídající počty provozních zaměstnanců, kteří s ním budou pracovat. Musíme tedy reagovat. Připravujeme novou personální strategii s cílem přilákat mladé kolegy do železničářské rodiny. Věková struktura našich zaměstnanců totiž nezastavitelně roste. Neočekávejte ale rapidní změny hned v roce 2022, z dlouhodobého hlediska však přijdou,“ uvedl doslova. Odpověděl také na dotazy týkající se odměňování vozmistrů či propouštění: „ČD Cargo se v roce 2022 nechystá propouštět, spíše budeme navyšovat. Konkrétně vozmistři jsou jednou z profesí, na kterou se musíme zaměřit, tam cílíme i naší personální strategii. Jsou i další provozní profese, kam je třeba soustředit pozornost. Zmínit mohu strojvedoucí, posunovače, vedoucí posunu, kolegy v opravárenství… Určitě nebudeme nabírat na GŘ.“

V současnosti podle Tomáše Tótha chybí společnosti cca sto strojvedoucích, kdy již přibližně 80 je ve výcviku, a dalších přibližně 100 zaměstnanců na neobsazených systemizovaných pozicích. Zmínil také, že se ČD Cargo nechystá v roce 2022 propouštět, spíše naopak. S růstem objemů přeprav bude zaměstnanců přibývat. Řeč v závěru přišla i na jednotlivé vozové zásilky: „Jednotlivé vozové zásilky jsou konkurenční výhodou ČD Cargo a rozhodně je neopouštíme,“ uzavřel.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 1822 hostů a žádný gestor