Společnost Railway Capital, a. s., vypravila ve středu 29. 12. 2021 zvláštní vlak 11933 z Tábora do Trhového Štěpánova. Souprava tvořená motorovým vozem 811.020-7 a přípojných vozem Baafx (24-29 146-4) vyjela z Benešova u Prahy v 10.55 h, cestou do Trhového Štěpánova (příjezd ve 12.20 h) zastavila v Postupicích (křižování s osobním vlakem 19114; motorový vůz 810.633-8), Vlašimi a Zdislavicích.

Zejména ve Vlašimi čekal na zvláštní vlak početný zástup cestujících, z Vlašimi do Trhového Štěpánova jely oba vozy plně obsazeny, odhadem přes sto cestujících. Na zpáteční cestu se zvláštní vlak 11934 vydal ve 14.20 h, v úseku Vlašim - Benešov u Prahy jel na závěsu vlaku 17144 (motorový vůz řady 810.633-8) dopravce České dráhy, a. s.

Pakliže měla akce za cíl „to trošku rozpumpovat“, jak se před jízdou přiznal ředitel Railway Capital Ing. Jan Šatava, úkol byl bezezbytku splněn. Zvláštním vlakem vedle nadšených zájemců o jízdu po více než čtrnáct dní neprovozované trati cestovalo i mnoho známých osob, počínaje starostou Střezimíře Bc. Milošem Jelínkem, až po zastupitele a bývalého radního pro dopravu Ústeckého kraje Jaroslava Komínka. Nelze pochopitelně opominout ani starostu Trhového Štěpánova Josefa Korna. „Pan starosta je hodně na… a hodně rozjetej, takže by z toho něco mohlo být,“ prozradil Jan Šatava.

Podle Jana Šatavy má starosta Trhového Štěpánova eminentní zájem o udržení, respektive obnovení osobní dopravy v jakékoliv podobě. „Budeme i nadále jednat o tom, jestli se finanční náklady provozu sejdou s finančními možnostmi a představami obce a v jakém rozsahu,“ prozradil Jan Šatava obsah jednání se starostou během pobytu zvláštního vlaku v Trhovém Štěpánově. „Samozřejmě tradičně se začíná od víkendového letního provozu až po možnosti školních vlaků, ale samozřejmě zatím není nic definitivního, je to stále otevřené. A já bych k tomu ještě dodal, že je vidět, že tady zcela selhala funkce objednatele veřejné dopravy. My tady, a hlavně obec, suplujeme kraj,“ uvedl Jan Šatava dále s tím, že cílem společnosti Railway Capital není nahrazovat České dráhy, ale spíše poukázat na to, že zrušení osobní dopravy byla chyba: „Domluvili jsme se, že se budeme dále domlouvat. Je vidět, že když je ochota jednat, že lze chyby napravit. Samozřejmě ani oni, ani já, jsme nebyli připraveni na to, tady dnes podepsat smlouvu, ani jsme nediskutovali o nějakých kalkulacích, ostatně viděli jsme se dnes poprvé. Znamenalo by to mimo jiné si od Českých drah pronajmout remízu, ale nechci předjímat, co bude dál, uvidíme. Naše možnosti jsou v podstatě tři: provoz motorovým vozem 810, nebo 811, a pokud by byl zájem o historii, tak zde můžeme nasadit i naši ´Kachnu´ (M 240.028)“, uzavřel.

Michael Mareš