Letošní mistrovství republiky železničářů v běhu na lyžích bylo současně kvalifikací na mezinárodní mistrovství USIC, které se bude konat v příštím roce. Závodníci a závodnice se sjeli na dny 26. – 28. ledna 2022 do Kořenova, kde byli ubytováni v hotelu Lesní chata, který je v majetku OSŽ. Mistrovství se navzdory epidemii covidu při dodržení všech vládních nařízení zúčastnila více než šedesátka mužů a žen, kteří o nejlepší výkony zápolili na stadionu Vejsplachy ve Vrchlabí na umělém sněhu, doplněném druhý den čerstvým prašanem.

První den soutěží proběhly závody na deset kilometrů volnou formou, doplněném odpoledne sprinterskými štafetovými závody dvojic na 2x1 km. Startovalo se v kategoriích A (muži do 50let) a B (nad 50 let), stejně tak ženy. Nejrychlejším závodníkem prvního dne se stal Zbygniew Kawulok (B), reprezentující Správu železnic, OŘ Ostrava, druhé místo obsadil jeho dlouholetý soupeř Martin Vacek (B) z OCÚ střed, na třetím místě se umístil Lubomír Čapek (A) z ČD Cargo, PJ Ústí nad Labem. V ženách zajela nejrychlejší čas Ema Marková (OPT Olomouc RP), druhá byla Andrea Austerová (ČD CIS východ RP) a třetí Eva Marková (OPT Olomouc). Uznání zaslouží také nejstarší ženy ve startovním poli - Eva Cupalová (1947) a Milena Hrozová (1953), které držely krok i s mladšími účastnicemi mistrovství. Závod se jel na okruhu 3,5 km (tři kola) v otevřeném terénu na precizně upraveném povrchu, zpestřeném třemi výjezdy na umělý kopec.
Druhý den, poněkud ztíženým nárazovým větrem, závody pokračovaly během na 15 km klasickou technikou (čtyři 3,5 km okruhy). Nejrychlejší závodníci a závodnice z minulého dne zde potvrdili své kvality. V mužích si první dvě místa soupeři prohodili: první dojel do cíle Martin Vacek před Zbignievem Kawulokem. V ženách podala v klasickém běhu nejlepší výkon Andrea Austerová před Lenkou Šritrovou (ČD - OŘOD střed RP) a Irenou Dudkovou (ZC Česká Třebová).
Po součtu časů z obou dnů bylo pořadí následující: muži – Kawulok, Vacek, Čapek, ženy – Austerová, Ema Marková, Dudková. Podrobné výsledky jednotlivých závodů jsou zveřejněny na https://www.sportt.cz/datatables/MCR-zeleznice-2022-stafety
Nejlepší závodníci byli odměněni věcnými cenami, které jim předala ředitelka závodů Bc. Renata Dousková, místopředsedkyně OSŽ, spolu s Ing. Ondřejem Šmehlíkem, vedoucím mezinárodního oddělení OSŽ, který se závodů rovněž aktivně zúčastnil. „Děkuji vám za vaše nasazení a za dobré sportovní výkony,“ řekla při závěrečném hodnocení Dousková.
Závody zorganizovala Regionální sportovní komise v Praze, vedená Stanislavem Noskem. Prvních osm nejlepších závodníků bude nominováno na mistrovství USIC, které na stadionu ve Vejsplachách proběhne příští rok.
Závody proběhly za vysokého sportovního nasazení a v družné sportovní atmosféře. Dobrou náladu mezi přítomnými však zkalila zpráva o předčasné smrti sportovního kolegy Jana Frnky (+46) z Českých Budějovic.
Miroslav Čáslavský