V únoru letošního roku byla vyhlášena on-line soutěž ČZS FISAIC „Tvořte sami s námi“ o nejlepší fotografii, obraz, film a povídku na téma „Jaro”. Koronavirus nás ohrozil i letos a tak jsme dali příležitost členům ČZS FISAIC, aby mohli společně tvořit na dané téma, i když doma sami, ale s námi. Do soutěže byly také zapojeny členky skupiny kreativní ruční práce, které soutěžily o nejhezčí velikonoční ozdobu a kraslice. Jejich výrobky budou k velikonočním svátkům vystaveny v žst. Praha Masarykovo nádraží (ve spolupráci s ČD) a v žst. Praha hlavní nádraží (ve spolupráci se SŽ).

Všechny přihlášené práce byly ve středu 30. března vystaveny v zasedací místnosti v Domě Bohemika v Praze. Hodnotící soutěžních prací byli zaměstnanci Domu Bohemika, kteří mohli dát své hlasy vždy dvěma fotografiím, obrazům, promítaným filmům, velikonočním ozdobám a kraslicím. Nejlepší povídku hodnotila odborná porota mimo výstavu. Všichni byli překvapeni šikovností našich železničářů a udělili body pracím, které byly podle jejich rozhodnutí těmi nejlepšími.

Na 1. místě v soutěži foto se umístil Miroslav Čarek, ve výtvarném umění Marcela Štolová, nejlepší film měl Eduard Pech a povídku Marta Zvonařová. Velikonočních ozdob a kraslic bylo vystaveno opravdu mnoho a pro hodnotící bylo velmi těžké vybrat ty nejlepší. Nejvíce bodů za velikonoční ozdobu získala Lucie Vokounová, nejhezčí kraslice měla Alena Číhalová. První tři nejlepší tvůrci z každé kategorie budou odměněni věcnou cenou. Všichni účastníci této soutěže budou zařazeni do slosování o víkendový pobyt pro dvě osoby v hotelu Lesní chata v Kořenově.

Ing. Jarmila Šmerhová, výkonná tajemnice ČZS FISAIC