Staronovým formátem se uskutečnil fotbalový turnaj O pohár generálního ředitele Správy železnic ve čtvrtek 26. 5. 2022 v Kozlovicích u Přerova. V krásném sportovním areálu bojovalo 6 mužstev složených z jednotlivých organizačních jednotek. Po problémech se sestavováním soupisek se nakonec podařilo dát dohromady reprezentativní složení turnaje. O putovní pohár bojovali hráči OŘ Ostrava, OŘ Brno, OŘ Hradec Králové, OŘ Plzeň, CTD a HZS. Turnaj pořádal PV OSŽ SŽ ve spolupráci s GŘ a vedením OJ Správy železnic, s organizační pomocí Regionální sportovní komise OSŽ Praha. Tato sportovní akce se konala s finančním přispěním Správy železnic prostřednictvím C-FKSP.

Zpestřením celého dne bylo exhibiční utkání žen, ve kterém se utkala děvčata CSS Olomouc a OŘ Ostrava. V tomto divácky velmi zajímavém zápase, hraném v bouřlivé atmosféře, po nerozhodném výsledku 2:2, nakonec na penalty zvítězila děvčata z OŘ Ostrava.

Bohužel problémy se sestavováním mužstev jsou rok od roku horší. Proto jsme letos přistoupili k formátu jednodenního turnaje, kdy hráči večer před turnajem najedou a druhý den se celý turnaj odehraje. Je ještě možnost přespání a odjezdu až další den. Bohužel v některých OJ, které mají cca 2000 zaměstnanců, nedají dohromady 15 fotbalistů, kteří by kvalitně odehráli turnaj. To souvisí i s tím, jak nám stárnou nejen naši sportovci, ale i naši zaměstnanci. Stojíme před otázkou „Jak dále s fotbalem?“

Jednou z možností je zkusit v příštím roce malou kopanou, kde by se nám mohli zúčastnit i menší OJ, např. CDP či Stavební správy.

Celkem bylo odehráno šest zápasů ve dvou skupinách. Následovalo semifinále prvních dvou mužstev ve skupinách, z nich vzešla finálová dvojice OŘ Ostrava a HZS a zápas o 5. místo mezi mužstvy OŘ Plzeň a OŘ Hradec Králové. Po velkém boji nakonec na penalty vyhrálo mužstvo OŘ Hradec Králové. Za zmínku stojí hrdinský výkon hráčů OŘ Plzeň, kteří odehráli celý turnaj v devíti lidech! Velmi suverénně procházeli celým turnajem hráči OŘ Ostrava. Až ve finále dostali gól a rozhodli zápas v posledních vteřinách zápasu brankou na 2:1.

Putovní pohár si z rukou zástupce vedení Správy železnic Ing. Evžena Pospíšila převzali hráči OŘ Ostrava.

Turnaj provázelo slunečné počasí a všechny zápasy měly vysokou úroveň. Shodli se na tom všichni zúčastnění hráči, trenéři, přihlížející i zástupci zaměstnavatelů jednotlivých mužstev.

Výsledky jednotlivých zápasů:
Skupina A:
OŘ Plzeň – OŘ Brno 0:5, CTD – OŘ Plzeň 3:0, OŘ Brno – CTD 0:0
Skupina B: HZS – OŘ Hr. Králové 4:1, OŘ Ostrava – HZS 6:0, OŘ Hr. Králové – OŘ Ostrava 0:5

Zápas o páté místo: OŘ Plzeň – OŘ Hr. Králové 1:1, na penalty 1:2

Semifinále: OŘ Brno – HZS 0:1, OŘ Ostrava – CTD 7:0

Zápas o třetí místo: OŘ Brno – CTD 0:0, penalty 0:1

Finále: HZS – OŘ Ostrava 1:2
Nejlepší hráč:
Petr Darmovzal (HZS)
Nejlepší střelec: Michal Čapek 8 branek! (OŘ Ostrava)
Nejlepší brankář: Michal Turoň (OŘ Ostrava)

Poděkování za hladký průběh celého turnaje patří všem hráčům, hráčkám, vedoucím OJ, vedoucím mužstev, řidičům a v neposlední řadě organizátorům pod vedením Petra Štěpánka.

Za PV OSŽ Správy železnic Miroslav Maincl, snímky Dušan Richter