(FOTOREPORTÁŽ) ZV OSŽ při Depu kolejových vozidel Česká Třebová ve spolupráci s místní organizací Federace strojvůdců (FS) letos pro své členy opět uspořádaly výlet nostalgickým vlakem z České Třebové do Mladějova a poté úzkokolejkou k hřebečským dolům. Letošní jízda byla již třetí za poslední čtyři roky.

Připraveno bylo i občerstvení v Mladějově (grilovaná kýta) a jako bonus pak jízdenka na úzkokolejku. Hlavním organizátorem jízdy zvláštního vlaku byla Společnost železniční Česká Třebová, spoluorganizátory pak ZO OSŽ a FS ČR. „Zájem byl opět velký, ale vždycky to nějak vyjde, i náš Klub seniorů se pravidelně zúčastňuje,“ uvedl Zdenek Jindra, předseda ZV OSŽ, na závěr akce, které se dohromady za obě odborové organizace zúčastnilo kolem padesáti lidí.

Soupravu složenou z vozidel Společnosti železniční při DKV Česká Třebová, z. s., tvořily tři vagony (výletní 93-20 306-4; bufet BDlm6-2142 a hytlák Daa-k 93-20 039-7), které táhlo „Prasátko“ T 211.0002 (701 484-8), lokomotiva zakoupená spolkem v roce 2014.

A stejně tak jako pořadatelství sobotní akce i hudební doprovod svorně zajistily obě odborové organizace: „Jezdí s námi pravidelně kapela složená převážně z členů klubu seniorů, jeden z hudebníků je členem OSŽ a další pak členem FS. Pravidelně se na našich akcích starají o hudební doprovod, jezdí nám zahrát i na naše rekreační zařízení na Medlově (u Nového Města na Moravě),“ dodal Zdenek Jindra s tím, že nejbližší akcí, kterou ZV OSŽ při DKV Česká Třebová pořádá, je zářijový pětidenní autobusový zájezd do Švýcarska. Aktuálně ZO OSŽ při DKV Česká Třebová sdružuje 240 aktivních členů, seniorů je kolem 150.

Podobnou akci pro veřejnost, jako byla ta sobotní, chystá Společnost železniční v rámci tzv. Letních jízd na neděli 31. 7. 2022. Navštivte jedinečnou úzkokolejku o rozchodu pouhých 600 mm a svezte se historickým vlakem! Pravidelné jízdy výletních vlaků vedených historickou parní lokomotivou se na Mladějovské úzkorozchodné dráze konají každou prázdninovou sobotu a vybrané soboty v září. Areál naleznete hned naproti vlakovému nádraží v Mladějově na Moravě! Více informací zde.

Michael Mareš