V pořadí třináctý ročník mistrovství ČR železničářů v kopané „O putovní pohár předsedy OSŽ“ se odehrál ve čtvrtek 22. září 2022 ve sportovním areálu města Písek. Původní propozice, které počítaly se zápasy na dvou hřištích, musely být upraveny, neboť vytrvalý déšť v předcházejících dnech rozmočil hrací plochu „klasického“ hřiště tak, že trávník nebyl pro hru způsobilý. Zápasy se tak musely odehrát na jednom hřišti s umělým trávníkem, což mělo za následek úpravu hrací doby jednotlivých zápasů (2x15 minut) a kratší přestávky mezi nimi. Díky souhře pořadatelů i hráčů se však nakonec podařilo zápasy odehrát v čase, odpovídajícímu původnímu scénáři.

Turnaje se zúčastnily čtyři týmy – České dráhy, ČD Cargo, Elektrizace železnic a Správa železnic. Všechna čtyři mužstva měla ve svých řadách zkušené hráče, což slibovalo zajímavé souboje. To se nakonec také potvrdilo. V celkem šesti odehraných zápasech systémem „každý s každým“ padlo pouze sedm branek, čtyřikrát byl výsledek 1:0 a jednou 2:1. Jeden zápas skončil bez branek. Zápasy měly vysokou úroveň, byly hrány sice tvrdě, ale slušně, bez faulů a byly naprosto vyrovnané. Všichni přihlížející se shodli na tom, že opravdu „bylo na co koukat“.
Favoritem turnaje bylo mužstvo Správy železnic, které usilovalo o desáté vítězství v řadě. V důsledku zranění a tím pádem neúčasti klíčových hráčů však v rozhodujícím zápase podlehlo mužstvo Správy železnic hráčům Elektrizace železnic v poměru 0:1. V celkovém hodnocení tak mužstvo Elektrizace železnic (složené i ze zástupců slovenské části EŽ) získalo sedm bodů, o bod méně získali hráči Správy železnic, na třetím místě se umístilo se čtyřmi body mužstvo ČD Cargo a bez bodu (nikoliv však bez boje!) prošli turnajem s velkým nasazením hráči Českých drah.
Poháry za účast v turnaji předal všem mužstvům předseda OSŽ Martin Malý. Ten nejcennější – putovní, si odvezli hráči Elektrizace železnic. Aby ho však získali do trvalého vlastnictví, musí v tomto turnaji zvítězit ještě dvakrát. Tři putovní poháry za celkem devět vítězství mají již ve svém trvalém vlastnictví reprezentanti Správy železnic (dříve SŽDC). Ocenění získali také nejlepší hráč – Martin Pročka z EŽ Košice, nejlepší střelec – Zbyněk Vorel (Správa železnic) a nejlepší brankář – Jozef Cocher (ČD).
Pořadatelem turnaje bylo Odborové sdružení železničářů ve spolupráci s ČD, a. s., ČD Cargo, a. s., a Správou železnic, státní organizací. Organizaci zajistila Regionální sportovní komise OSŽ Plzeň v čele s jejím předsedou Ivanem Kačírkem. Předání cen byla vedle předsedy OSŽ přítomna také místopředsedkyně OSŽ a předsedkyně Nedrážního republikového výboru (NeRV) Renata Dousková. Trojici píseckých rozhodčích vedl Libor Kaštánek, čestným ředitelem byl Martin Čermák, přednosta RPP České Budějovice. Potřebné zázemí poskytl hráčům i organizátorům písecký hotel OtavArena, který se nachází přímo v centru sportovního areálu, který je ne příliš vzdálen od historického centra města a řeky Otavy.
Miroslav Čáslavský

PS: Další fotografie jsou zveřejněny na webu OSŽ v odkazu Rekreace, sport a volný čas/Facebook-Železniční sport