Lounská společnost Heavy machinery services, a. s., dříve známá pod názvy Legios či LOSTR, se zdárně potýká s nepřízní osudu. Po loňském vyhlášení  úpadku je sice firma v insolvenčním řízení, ale díky věřitelům dostala šanci na reorganizaci.

Také společnost Legios Loco, a. s., se svými pobočkami v Horním Slavkově a Nymburku  díky zakázkám ze zahraničí stále dýchá. „Společnost má dostatek  zakázek pro část letošního roku, včetně cisteren pro Francouze i Němce. Mají šanci  stávající situaci ustát, aspoň takové jsou poslední zprávy od ředitele této společnosti,“ uvedl předseda Nedrážního republikového výboru OSŽ a místopředseda OSŽ Miroslav Novotný. To je určitě dobrá zpráva pro věřitele. A nejen pro ně! Známý výrobce železničních nákladních vagonů, cisteren a výrobce náhradních dílů totiž patří nejen k největším firmám Lounska, ale tradičně i ke společnostem, kde má OSŽ velkou členskou základnu. Mimochodem, po společnosti AŽD Praha v rámci „nedrážních“, druhou největší. „V AŽD ale existuje celkem osm základních organizací. Pokud porovnáme podniky s jedinou základní organizací OSŽ, pak je základní organizace OSŽ v Legiosu bezkonkurenčně největší,“ dodává Miroslav Novotný.

Obě společnosti (Heavy machinery services a Legios Loco, a. s.) nyní zaměstnávají, včetně závodů v Nymburce a Horním Slavkově, cca tisíc zaměstnanců. „Kolektivní smlouva byla o rok prodloužena do konce roku 2015, a to ve stejném rozsahu jako v roce 2014,“ říká dále Miroslav Novotný. „Byť údajně nikdo neví, kdo je oficiálním majitelem lounského Legiosu, tak je to stále zaměstnavatel pro několik set lidí z Loun a okolí,“ připomíná místopředseda Novotný. Podle tvrzení médií má společnost vlastněná českým podnikatelem Savovem údajně sídlo v daňovém ráji na Kypru. Nicméně to zatím nebylo prokázáno. „Pro nás, jako pro odboráře, je podstatné, že společnost má pro lidi práci a že je schopna se etablovat na našem i zahraničním trhu,“ uzavírá Miroslav Novotný.

Michael Mareš