Dotované rychlíky už nemusí nutně provozovat pouze České dráhy, ministerstvo dopravy se znovu pokouší otevřít trh a v tendrech dát šanci i jiným firmám, píše dnes (v pátek 20. 2. 2015) deník E15 v úvodu článku „Konkurence na kolejích? Takhle ne",


a pokračuje: To na první pohled vypadá jako dobrá zpráva - zvýší se kvalita a soutěže státu ukážou reálnou cenu provozu. Autor článku, Jan Šindelář, ale jedním dechem dodává, že spuštěná liberalizace má „příliš dlouhou řadu háčků, které ji mohou odsoudit k neúspěchu". Ano, ministerstvu dopravy se dosud nepodařilo s dopravci sjednat vzájemný prodej a uznávání jízdenek. Toto vděčné, respektive už i věčné téma nenechává novináře řadu let spát, ať už jsou, nebo nejsou, příznivci liberalizace. Do vyřešení tohoto problému se totiž jedná o vyzobávání rozinek. Je to jako kdybych například v pracovní dny mezi sedmou a osmou ráno provozoval linku metra C a neuznával jízdenky Dopravního podniku hlavního města Prahy. Chápu, je to přitažené za vlasy, ale na železnici to – bohužel – přesně takhle funguje. „Celou dobu, co představitelé státu hovoří o liberalizaci osobní železniční dopravy, upozorňuje OSŽ na tento problém, ale zatím bez odezvy. Konečně i někdo z novinářů upozornil na tento problém," reaguje předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša na článek v E15.
Autor článku zároveň klade na stůl i řadu otázek: Jaký tarif nový dopravce nasadí? Pokud nasadí stejný jako ČD, nebude to kartel? A když se dopravci dohodnou, kdo zaplatí a bude provozovat clearingové centrum na přerozdělování peněz? Co se bude dít na tratích, kde souběžně s vítězem tendru budou jezdit i vlaky ČD, třeba dodatečně objednané krajem? A co bude dělat cestující, který má traťovou jízdenku? Bude moci nastoupit jen do každého druhého vlaku? Odpověď na některé z těchto otázek má podle autora dát drážní regulátor, ten ale dosud neexistuje. „To, jak se bude vyvíjet zřízení regulátora, je jednou z otázek, které budeme klást na jednání dopravní tripartity, které se předpokládá 3. 3. 2015," říká dále Jaroslav Pejša.
Být v divadle, tak Janu Šindelářovi tleskám. Novináři, i ti takzvaně objektivní, totiž většinou národního dopravce nešetří. Už jen proto jsem si dovolil použít a trošku poupravit titulek z E15 - Konkurence na kolejích? Takhle ano! A pokud jde o ten zmíněný potlesk, tak především za větu: „Po letech ničeho se překotně liberalizuje jen proto, že se z věci stalo politikum a veřejnost tleská každému kopanci do Českých drah." Vytesat do kamene! Ostatně i další věty stojí za povšimnutí: „Kdyby stát řekl, že národního dopravce vůbec nepotřebuje, bude to legitimní. Stejně tak bude legitimní, řekne-li stát, že národní dopravce bude jezdit úplně všude. Anebo cokoli mezi tím. Ministerstvo totiž není jen nestranný úřad, ale i majitel ČD. Dráhy ale dnes žijí v nejistotě, což je rizikové především vzhledem k jejich zadlužení a ratingu. Stát dosud nebyl schopen dráhy ani nějak rozumně zbavit nádražních budov. Místo toho se spekuluje o prodeji takových klenotů, jakým je výrazně ziskový zkušební okruh u Velimi. Soudný člověk nechce, aby česká železnice ustrnula v současném stavu. Vpuštění konkurence jí může pomoci vpřed. Nemá k němu ale docházet v situaci, kdy je otázek výrazně víc než odpovědí." Tak k tomu snad není ani co dodat.
Michael Mareš