Proč nebyly včas dodány kartičkové jízdní řády pro oblast Brněnska a proč jsou nekvalitní? Kdy se dočká trať Brno – Březová nad Svitavou nových moderních vlakových souprav? Dočkáme se obnovení vlakového spojení ze Skalice nad Svitavou do Chornice a Moravské Třebové?

Tyto a další otázky, týkající se vlakové dopravy na Blanensku, ale také třeba i role, respektive vlivu ministra dopravy na železniční dopravu, zaslala redakci Obzoru jedna z cestujících na této trati, paní Emilie Křenková z Rájce nad Svitavou.
Na výše uvedené otázky odpověděl tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Pokud se týká problematiky kartičkových jízdních řádů, které pro jednotlivé kraje vydávají příslušná Regionální obchodní centra (ROC) Českých drah, mluvčí konstatuje, že v případě Brněnska se opravdu stala chyba: „Za pozdní distribuci kartičkových jízdních řádů je odpovědné Regionální obchodní centrum Brno, které se potýkalo s personálními problémy. Za pozdní dodání se omlouváme," vysvětluje mluvčí. Současně ale nesouhlasí s tvrzením pisatelky, že tyto jízdní řády jsou tištěny na nekvalitním papíře a údaje v nich jsou občas málo čitelné. Kartičkový jízdní řád, je podle vysvětlení Petra Šťáhlavského nejstručněji sestavený materiál použitelný univerzálně pro všechny stanice na trati, která jinak v knižním jízdním řádu zabírá 14 stran. „Je zcela mimo možnosti personální i logistické vytvářet materiály ´šité na míru´ jednotlivým stanicím. Otázka kvality papíru pak přímo souvisí s cenou kartičkového jízdního řádu," vysvětluje mluvčí.
Na postesknutí paní Křenkové nad starými vlakovými soupravami, v nichž jezdí cestující na trati z Brna do Březové nad Svitavou, reaguje tiskový mluvčí vysvětlením, že na trati Brno hl. n. – Letovice/Březová nad Svitavou jsou postupně nasazovány nové jednotky 640/650 RegioPanter, které doplňují dosud používané pantografové jednotky řady 560 (na snímku pantografová jednotka řady 560 v Letovicích). Po dodání zbývajících dvou z celkem sedmi RegioPanterů bude na této trati jezdit až 70 procent těchto nových souprav, které budou doplněny vzpomenutými „pantografy" a klasickými soupravami s vozy Bdmtee a Regionovami. „Ze strany ČD se tudíž o žádný komplot proti obyvatelům okresu Blansko nejedná, ba naopak linka S2 je první vlakovou linkou v Jihomoravském kraji, na níž jsou v regionální dopravě provozována zcela nová bezbariérová a klimatizovaná vozidla," uvádí mluvčí. „Obyvatelům Blanenska tak slouží opravdu to nejlepší a nejmodernější, co je v České republice, ale i v celé Evropě k dispozici. České dráhy do nákupu těchto nových souprav pouze v Jihomoravském kraji investovaly skoro jednu miliardu korun!"
Pokud se týká obnovení dopravy na trati 262 Česká Třebová – Chornice – Skalice nad Svitavou, Petr Šťáhlavský uvádí: „České dráhy provozují na trati 262 jen vlaky, které požaduje (objednává) příslušný objednatel regionální dopravy, v tomto případě Jihomoravský a Pardubický kraj. Ze Skalice nad Svitavou jezdí v současnosti vlaky nejdále do Velkých Opatovic a České dráhy - Regionální obchodní centrum Brno - nemá v současné době žádné informace o eventuální objednávce vlaků v úseku Velké Opatovice – Chornice."
Tiskový mluvčí dále vysvětluje možnosti vybavení železničních stanic stojany na jízdní kola i odpovídá na otázku vlivu ministra dopravy na železniční provoz. Podle jeho vyjádření řeší České dráhy možnosti uskladnění kol ve stanicích a na zastávkách ve spolupráci s obcemi a se SŽDC, přičemž v době otevírání trhu v železniční dopravě by vybavení stanic stojany na jízdní kola mělo spadat spíše do kompetence SŽDC, aby těchto služeb mohli využívat zákazníci všech dopravců.
Vliv ministra dopravy na dění na železnici je podle Petra Šťáhlavského otázkou pro samotného ministra. „Obecně však platí, že České dráhy jsou standardní akciovou společností, kterou řídí jako nejvyšší orgán společnosti Řídicí výbor, dále jím jmenovaná Dozorčí rada a následně Představenstvo společnosti, jako výkonný, manažerský orgán," uzavírá Petr Šťáhlavský
Miroslav Čáslavský