Pozici české železnice v kontextu legislativy EU diskutovali účastníci pracovního setkání, které se konalo ve středu 15. dubna 2015 v sídle Evropského parlamentu v Bruselu pod záštitou poslankyně Evropského parlamentu Olgy Sehnalové (ČSSD, S&D).

Zástupci Českých drah, a. s., v čele s předsedou představenstva Pavlem Krtkem, a Správy železniční dopravní cesty, s. o., zastoupené generálním ředitelem Ing. Pavlem Surým, se v Bruselu sešli s představiteli Stálého Zastoupení ČR při EU a s českými poslanci Evropského parlamentu.
Hlavními tématy setkání s názvem „Současný stav a další rozvoj české železnice v kontextu legislativy EU" byl nejen 4. železniční balíček, ale i výhled výstavby a modernizace železniční infrastruktury v rámci tzv. Transevropských dopravních sítí a další souvislosti se současnou evropskou dopravní politikou.
Zástupci Českých drah mimo jiné informovali o otevírání železničního trhu ve vnitrostátní osobní dopravě, které je součástí legislativního návrhu tzv. 4. železničního balíčku, i o novém způsobu certifikací drážních vozidel. S financováním regionálních železničních tratí či stavem přípravy vysokorychlostních tratí pak přítomné seznámili představitelé Správy železniční dopravní cesty. O aktuálním stavu vyjednávání 4. železničního balíčku a pozici Rady informovali zástupci Stálého zastoupení ČR při EU.
„Jsem ráda, že jsme mohli se zástupci ČD a SŽDC prodiskutovat aktuální témata rozvoje železniční dopravy. Vzájemná informovanost je nesmírně důležitá i s ohledem na přijímanou legislativu, která má samozřejmě dopad na konkrétní situaci dopravců v České republice. Rozvoj železniční dopravy v Evropě a posílení její konkurenceschopnosti je stále aktuálním tématem, ať již v rámci probíhajících vyjednávání o takzvaném 4. železničním balíčku, strategického výhledu v tzv. Bílé knize, nebo v oblasti kohezní politiky a priorit financování dopravních projektů," uvedla po setkání poslankyně Olga Sehnalová.
-red-