Jedním z bodů dubnového jednání Republikové rady seniorů OSŽ 27. 4. v Praze, za řízení jejího předsedy Kurta Mužíka, byla i diskuse o tom, jak účastníci této slavnostní události z řad seniorů vnímali průběh oslav 25 let OSŽ v Kolíně.

Většina členů rady se shodla na tom, že oslava byla dobře připravena, na dostupném místě. Pochvalu si zaslouží i vizuální projekce, mapující důležité události v průběhu pětadvaceti let existence OSŽ. Naopak členové rady kritizovali chování některých účastníků oslav, kteří rušili povídáním při projevech. Litovali také, že nebyl vyhrazen vhodnější prostor pro vystoupení dětí z mateřské školky.
Jednání rady zahájil její předseda Kurt Mužík, který přivítal předsedu OSŽ Bc. Jaroslava Pejšu. Ten dodatečně předal diplom za dlouholetou práci pro OSŽ A. Malému a také popřál několika členům rady k narozeninám. Ve svém vystoupení pak Jaroslav Pejša podal informaci o situaci na železnici, zmínil se o záměru vedení společnosti ČD Cargo rušit některá nakládková místa, což nepochybně povede k tomu, že se značná část přepravy přesune na dnes už přetížené silnice. Touto věcí se měla ve stejný den zabývat i Dozorčí rada ČD Cargo. Předseda OSŽ hovořil i o postupu při liberalizaci osobní železniční dopravy na pošumavských linkách a podání námitky Českých drah proti výsledku soutěže. České dráhy má na třech tratích nahradit společnost Jihotrans. Kriticky pak Jaroslav Pejša hodnotil postoj některých funkcionářů ČSSD, zejména jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, k liberalizaci v osobní dopravě.
O potřebě zastoupení seniorů v krajských zastupitelstvích v příštích volbách mluvil místopředseda RRS a zároveň místopředseda Rady seniorů ČR Alois Malý a požádal o vytipování vhodných kandidátů. Informaci o průběhu společného jednání českého Podnikového výboru OSŽ SŽDC, s. o., a slovenského OZŽ ŽSR v Beskydech, podal Miroslav Gloss. O jednání zástupců Rady seniorů ČR s vedením České televize informoval Alois Malý. Podle jeho slov je „vedení ČT nakloněno potřebám seniorů podávat více informací o jejich životě" a dát jim prostor v ranním pořadu Dobré ráno. Zároveň ČT umožní natočit reportáže z aktivit seniorů v krajích na základě informací, které ČT obdrží s tím, že na krajské úrovni umožní kontaktovat jejich reportéry.
Jedná se také o záměru RS ČR předložit k rozpravě do vlády návrh zákona o seniorech, který je již v písemné podobě. Předložen je také požadavek RS ČR na přepočet valorizace důchodů za tři roky zpětně. Důležitou událostí, která se připravuje, bude oslava trvání deseti let Rady seniorů ČR.
Rada seniorů OSŽ se pak zabývala rezignací Karla Hybše na činnost v RS ČR, kterou rada vzala na vědomí. Tomu se také dostalo pochvaly za zorganizování výletu do Drážďan lodí a zároveň členové rady poděkují písemně za organizaci zájezdu základní organizaci OSŽ ústředí. Pak už následovaly informace členů rady o aktuálním dění v regionech, v klubech seniorů.
Miroslav Gloss