Jednání Podnikového výboru OSŽ při ČD Cargo proběhlo 6. května v hotelu Oddech v Krkonoších. Předseda PV Radek Nekola seznámil v úvodu členy PV o jednání se slovenskými kolegy, které se konalo 15. a 16. dubna v Žilině. Poukázal na skutečnost, že slovenské Cargo se potýká s odlivem strojvedoucích a nelehká situace je v tomto podniku i v oblasti opravárenství. „Jednání mezi oběma podnikovými výbory (OSŽ a OZŽ) jsou pro obě strany neobyčejně prospěšná a pokračovat v nich budeme v měsíci září," dodal Nekola.

V další části (informace ze zásadních jednání) vyslechli členové PV zprávu o hospodaření podniku, kterému se sice daří snižovat plánovanou ztrátu, nicméně objem obchodu se v současné době propadá. „Nemalý vliv na nákladní přepravu má i rozsáhlá výluková činnost, která brzdí přepravu a působí ztráty," konstatoval Nekola. Za pozitivní v této souvislosti označil fakt, že mzdové nároky nejsou kráceny. Radek Nekola informoval členy Podnikového výboru o chystané schůzce vedení PV s řediteli jednotlivých provozních jednotek za účasti generálního ředitele ČD Cargo Ivana Bednárika. „Budeme jednat především o problémech, které se týkají provozních zaměstnanců, mimo jiné také o úsporných opatřeních, které mohou v krajních případech vést i k vážným provozním závadám, ne-li přímo k nehodám."

V následující diskusi kritizovali členové podnikového výboru skutečnost, že část ředitelů PJ nebere odbory jako sociální partnery, ale spíše jako sociální soupeře. „Někdy nám to připadá jako podceňování OSŽ, neboť na naše připomínky není brán zřetel," shodli se členové PV. Radek Nekola slíbil, že všechny konkrétní připomínky a výhrady zaměstnanců k jednání a chování jejich nadřízených budou na uvedeném jednání s řediteli projednány a vedení PV bude žádat, aby z toho byly vyvozeny konkrétní důsledky. „Nelze podceňovat úlohu odborů, které působí jako zpětná vazba a určitá brzda v případě nekvalitních rozhodnutí vedoucích pracovníků podniku," uzavřel diskusi Nekola.

Posledním bodem jednání byl bod „různé", v němž Radek Nekola a tajemnice Marta Urbancová vysvětlili dotazy, týkající se provozní i odborářské práce a objasnili nejasnosti, týkající se např. KOP, přesčasové práce, normování provozních zaměstnanců, organizace práce v PJ, projednávání odborářských připomínek s vedením provozních jednotek a další záležitosti.

Miroslav Čáslavský