Před dvaceti lety, v roce 1995, byla Putim vyhlášena vesnickou památkovou zónou. Archeologický průzkum provedený na tamní faře v letech 1996-1998 potvrdil jak osídlení keltské (2. století před naším letopočtem), tak i římské (1. stol. n. l.) či staroslovanské (z 8. století). Putimí prochází železnice a je zde železniční nádraží vybudované v roce 1875.


Vesnice se proslavila i v literatuře – v Putimi se odehrává část příběhu (Dobrého) vojáka Švejka z románu českého spisovatele Jaroslava Haška. U Putimi se vlévá Blanice (nejdelší a nejvodnatější přítok řeky Otavy) do Otavy. Raně gotický kostel svatého Vavřince pochází ze 13. století a je typickou dominantou Putimi. Jde o typickou dvoulodní stavbu, která podle legendy kdysi sloužila jak katolíkům, tak i utrakvistům (každý měl jednu loď). Na hřbitově u kostela je hrob Jana Cimbury, hrdiny stejnojmenného Baarova románu, najdeme zde i hrob putimského faráře Josefa Baara, který byl strýcem spisovatele Jindřicha Šimona Baara. V Putimi je několik památkově chráněných mostů přes mlýnský náhon a řeku Blanici, starší kamenný je tvořen třemi oblouky, druhý, památkově chráněný most, byl postaven na místě dřevěné lávky v roce 1884, má železnou konstrukci a řadí se k technickým památkám. Z osobností, které historicky významně ovlivnili tuto část jižních Čech, jmenujme sedláka Jana Cimburu, básníka Jana Čarka, filmového režiséra Václava Kršku a spisovatele Jaroslava Haška.
Chcete-li poznat historii, nemusíte – obrazně řečeno - z nádraží vytáhnout paty. Soubor fotografií v čekárně putimského nádraží ukazuje dokonale minulost obce (jak se zachovala ve starých fotografiích – fotografie pocházejí z rodinného alba Viléma Munzara, texty k obrázkům zpracovala kronikářka Anna Wretzlová). Najdeme zde jak hostinec Josefa Píchy, nejstarší hospodu v Putimi, tak i nádraží Putim (foto z roku 1921), daného do provozu 20. 12. 1875 na dráze Rakovnicko-Protivínské. Druhá trať z Jihlavy do Domažlic byla zbudována až roku 1889, první vlak po této trati projel 20. 11. 1889. Mezi fotografiemi je také kopie nejstarší dochované dobové kresby Putimi z doby před rokem 1890.
Putimí prochází několik pěších tras KČT (například zelená směrem k Žižkově mohyle u Sudoměře 6 km) a cyklotras (například 1043 směr Ražice 4 km, Sudoměř 8 km / Písek 10 km).

 

Michael Mareš