Ve svižném tempu se v úterý 21. 7. 2015 neslo jednání Představenstva OSŽ, které se konalo od osmi hodin ráno v zasedací místnosti v sídle OSŽ v Domě Bohemika a po kterém následovalo (od 10 h) mimořádné zasedání Ústředí OSŽ.


I vzhledem k tomu, že bod Informace ze zásadních jednání byl přeřazen až na následné zasedání Ústředí OSŽ, mělo jednání představenstva OSŽ (které řídil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša) konstruktivní a rychlý průběh.
V jeho rámci členové Představenstva OSŽ mimo jiné schválili jednu žádost o přiznání dávky z Podpůrného fondu OSŽ a jedno právní zastoupení v řízení před soudem. V rámci bodu Organizační záležitosti poté členové Představenstva OSŽ odsouhlasili návrh zahraniční pracovní cesty (zasedání železniční sekce ETF v Bruselu) a také složení výpravy na 26. mezinárodní soutěž film a video (USIC), která se bude konat ve dnech 24. 9. až 28. 9. 2015 v Obernai ve Francii.
V přítomnosti vedoucího Mezinárodního oddělení OSŽ-Ú Ing. Ondřeje Šmehlíka byla poté vzata na vědomí informace o zabezpečení rekreace v apartmánovém domě Orion v Řecku (v roce 2015) a dále schválen návrh nominace na Regionální mistrovství USIC ve střelbě (31. 7. až 2. 8. 2015) a na Mezinárodní mistrovství USIC v kopané v Soči (říjen 2015).
Část bodu Organizační záležitosti byla věnována kampani železničních odborů při Evropské unii (ETF) za zachování vlakového personálu (na zasedání železniční sekce ETF dne 3. června 2015 za účasti zástupce OSŽ bylo jednomyslně schváleno spuštění celoevropské kampaně vyzývající k zachování vlakového personálu; řídící výbor železniční sekce společně s poradní skupinou pro vlakový personál stanovil datum kampaně na 29. října 2015) s tím, že OSŽ zajistí vytištění a distribuci české verze letáku. „To není, naštěstí, problém Českých drah, přesto ctíme solidaritu s kolegy z jiných železničních správ,“ uvedl I. místopředseda Vladislav Vokoun.
V závěru jednání pak Představenstvo OSŽ vzalo na vědomí informaci z Plenárního zasedání Výboru pro sociální dialog na železnice a vyslechlo informaci o občanské iniciativě „Za férovou dopravu v Evropě“. V bodu Různé zazněla mimo jiné i informace o plošné výměně režijních průkazek, která u aktivních zaměstnanců proběhne (na etapy) od 15. 7. 2015 do konce roku, u seniorů pak na počátku příštího roku.
Michael Mareš