Zahájení, Informace ze zásadních jednání, Rozhodnutí o chatě Lokálka v Peci pod Sněžkou (její prodej), Organizační, Různé, Závěr, takový program mělo mimořádné jednání Ústředí Odborového sdružení železničářů, které se uskutečnilo v úterý 21. července 2015 v zasedací místnosti OSŽ (Dům Bohemika) v pražských Vysočanech od 10 h, tedy bezprostředně po skončení zasedání Představenstva OSŽ.

Po nezbytných úvodních formalitách (jednání o chatě Lokálka bylo předřazeno ostatním bodům) se Ústředí OSŽ zabývalo především žádostí o udělení souhlasu s prodejem nemovitosti - Rekreačního zařízení Lokálka v Peci pod Sněžkou. Jednání o tomto bodu se vleklo více než hodinu, obecně ale převládl názor, že OSŽ by mělo tento objekt prodat. „Zbavme se toho,“ řekl například František Pavlík z Ostravy. Než došlo k hlasování, informoval výkonný tajemník OSŽ Martin Vavrečka členy Ústředí OSŽ podrobně o celé záležitosti. „Získali jsme reálnou představu o hodnotě tohoto objektu, abychom se dnes tady mohli s péčí řádného hospodáře rozhodnout, co s tímto objektem dál,“ řekl Martin Vavrečka na závěr svého vystoupení. Na základě diskuse a připomínek bylo poté zformulováno a následně schváleno usnesení, v němž se mimo jiné praví, že Ústředí OSŽ souhlasí s prodejem této nemovitosti (při splnění určitých podmínek) s cílem upřednostnit nejvyšší cenovou nabídku.
Informacím ze zásadních jednání vévodily zprávy z jednání zástupců OSŽ s vicepremiérem a ministrem financí Adrejem Babišem, kde se jednalo hlavně o situaci ve společnosti ČD Cargo: „U pana vicepremiéra jsme se domluvili na dvou základních věcech: že bude vytvořen materiál popisující situaci ve společnosti a poté bude svolána dopravní tripartita, která bude mít na programu jeden jediný bod – železnici, a to zejména kvůli hledání řešení složité situace ve společnosti ČD Cargo (management společnosti již připravil podklady pro jednání dopravní tripartity; termín, kdy se tripartita uskuteční, ale zatím není znám),“ informoval místopředseda OSŽ Radek Nekola s tím, že situací ve společnosti ČD Cargo by se ve středu 29. července měla zabývat i koaliční rada. „Každopádně v tuto chvíli je jasné, že je zatím (vedením společnosti ČD Cargo) pozastaven proces restrukturalizace s ohledem na uvažované rušení jednotlivých vozových zásilek. Uvidíme, s jakým výsledkem jednání skončí a zda tato aktivita povede k nějakým pozitivním změnám,“ dodal Radek Nekola.
Děním ve společnosti ČD nyní hýbe především situace v Zákaznickém personálu (respektive chystaná organizační změna), k tomuto tématu se v úterý 28. července mimořádně sejde rozšířený Podnikový výbor OSŽ při ČD, a. s. V rámci Informací ze zásadních jednání zazněly i podrobnosti k již probíhající výměně In karet (zavedení nového typu In Karty s MAP strukturou pro zaměstnance ČD a ostatní držitele jízdních výhod) či informace od místopředsedy OSŽ Miroslava Novotného o probíhajícím kolektivním vyjednávání v Dopravním zdravotnictví, respektive o situaci ve společnosti FEREX Liberec (společnost je v konkurzu).
V rámci bodů „Organizační“ a „Různé“ pak například informoval tajemník Petr Štěpánek o volbách do Dozorčí rady Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra (ZP MV) ČR (Petr Štěpánek obhájil pozici) a Správní rady (SR) ZP MV (Petr Toman byl zvolen jako nový člen SR za OSŽ) a o kontrole NKÚ v ZP MV s tím, že kontrolou nebyly zjištěny žádné nedostatky. Petr Toman poté poděkoval členům Ústředí za to, že jej vybrali. OSŽ tak má v osobě Petra Tomana ve Správní radě ZP MV opět zastoupení. „Nechal jsem zřídit novou e-mailovou adresu (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.), na kterou mi mohou lidé, kteří jsou pojištěni u ZP MV ČR, psát své náměty či připomínky. Podněty budu vyhodnocovat a následně se podle nich řídit,“ slíbil.
Michael Mareš