Velké emoce, ostrá výměna názorů, bouřlivá diskuse, pak přestávka a po ní kompromis - oboustranně přijatelná dohoda, jakýsi smír. Asi tak by se ve stručnosti dal popsat průběh mimořádného zasedání Podnikového výboru OSŽ při ČD, a. s., které se konalo v úterý 28. července 2015 v Domě Bohemika v pražských Vysočanech.


S cílem zkvalitnit služby pro zákazníky, zajistit řádné informování cestujících a koordinaci činností při četných mimořádnostech v dopravě, a s přihlédnutím k rozsáhlé výlukové činnosti (ve vazbě na význam a zatížení jednotlivých dopravních uzlů) chtělo ředitelství Zákaznického personálu (OJ ZAP je organizační jednotka Českých drah; předmětem její činnosti je zajišťovat styk se zákazníkem na nádražích i ve vlacích, a to především prodej a kontrolu jízdních dokladů, odbavení cestujících ve vlacích, podávání informací cestujícím, sběr prvotních dat průzkumů využívání vlaků a další činnosti související se zajištěním servisu pro cestující na nádražích a ve vlacích a s předmětem podnikání ČD) k datu 1. 9. 2015 zřídit ve vyjmenovaných stanicích kategorie A (respektive B) pracoviště dozorčího osobní přepravy – vedoucího směny. České dráhy tímto opatřením chtěly mimo jiné vyjít vstříc i žádosti SŽDC na definování jednoznačně odpovědné osoby pro komunikaci a online řešení mimořádností ve vybraných uzlech na síti. Jenže České dráhy u odborářů narazily. Zaměstnanci, které odbory zastupují, jsou totiž jednoznačně proti způsobu a formě, jakým by měla být tato organizační změna realizována.
I proto PV OSŽ při ČD, a. s., na svém jednání na konci června zaměstnavatelem předložený materiál nepodpořil a požádal o jeho přepracování. K tomu nakonec došlo a k tomuto bodu se znovu - mimořádně v úterý 28. července v Praze v sídle OSŽ - sešel Podnikový výbor OSŽ při ČD, a. s. (rozšířený o zástupce Výborů ZAP z celé republiky), se zástupci managementu – členem představenstva ČD a. s., Ing. Michalem Štěpánem, ředitelkou OJ ZAP Ing. Jitkou Kubíkovou a ředitelem odboru personálního GŘ ČD, a. s., JUDr. Ivo Veselým. Představy obou stran byly ale natolik odlišné, že dohoda nebyla vůbec možná. Emoce plály na obou stranách, dohoda by se v té chvíli rovnala zázraku. Nakonec, jak již bylo zmíněno v úvodu, došlo k jakémusi příměří, dohodě, na jejímž základě je termín zavedení této organizační změny posunut na 1. 10., s účinností od 1. 11. 2015. „Na výkonných jednotkách bude do konce srpna prodiskutována problematika související s touto organizační změnou. Očekáváme návrhy Výborů OSŽ při jednotlivých ZAP na řešení celé situace a na jednání PV OSŽ dne 9. září pak s naším stanoviskem seznámíme zaměstnavatele,“ shrnul předseda PV OSŽ při ČD, a. s., Vladislav Vokoun s tím, že on osobně doufá v nalezení oboustranně přijatelného řešení.


Michael Mareš