Tato věta zazněla také mimo jiné na jednání Podnikového výboru OSŽ SŽDC při vystoupení generálního ředitele Ing. Pavla Surého. Jednání Podnikového výboru se tentokrát uskutečnilo v Benešově u Prahy ve dnech 20. a 21. srpna 2015. Za hospodářské vedení SŽDC se jednání kromě jejího generálního ředitele zúčastnili další vedoucí zaměstnanci - náměstek pro řízení provozu Ing. Josef Hendrych, ředitel personálního odboru GŘ SŽDC, Ing. Pavel Koucký, Ing. Hana Kohoutová, Ing. Evžen Pospíšil a Bc. Jitka Dolejšová.


Jednání PV se účastnil také předseda Odborového sdružení železničářů Bc. Jaroslav Pejša. Ještě před příchodem generálního ředitele přivítal všechny účastníky předseda PV OSŽ SŽDC Mgr. Martin Malý, který v úvodní části jednání prošel jednotlivé body v kontrole plnění úkolů z minulých jednání. K jednomu z úkolů, vybudování železniční zastávky u nového pracoviště CDP Praha, se vyjádřil tajemník PV Miloš Paleček s tím, že jednání pokračují a pohovořil také o dalších možnostech, o kterých se jedná. K záměru zřízení vlakové zastávky se vyjádřil i náměstek pro řízení provozu Ing. Hendrych. Podle jeho slov, cit: „…současné platné normy neznají žádnou nouzovou zastávku a několikaminutová cesta z Libně, horního nádraží, je akceptovatelná“. Dále upozornil na stovky dalších zaměstnanců SŽDC, kteří také pracují v Praze. Na základě dalších argumentů, které vyjmenoval, se podle jeho názoru nepodaří tuto zastávku zrealizovat. O mimořádném jednání Ústředí OSŽ 21. července, jehož hlavním bodem byl prodej chaty Lokálka v Peci pod Sněžkou, informoval předseda OSŽ Bc. Pejša. Na začátku července mělo také proběhnout jednání dopravní tripartity, které mělo jednat mimo jiné o převodu majetku, situaci na ČD Cargo, liberalizaci osobní dopravy. Ministr dopravy na plénu tripartity ale sdělil, že v současné době nemá ještě všechny podklady k tomu, aby toto jednání bylo svoláno. „Byli jsme vyzváni, abychom náměty k jednotlivým bodům jednání předložili, což jsme v pěti bodech učinili“, řekl Bc. Pejša. Pokud jde o téma převodu majetku (budov) na SŽDC a jednání dozorčí rady ČD, a. s., problém je následující. „Pokud bude návrh na prodej majetku pod účetní hodnotu, nemůže odpovědný zástupce ve statutárním orgánu, ať je to představenstvo, nebo dozorčí rada pro toto hlasovat,“ pokračoval další informací ve svém vystoupení předseda OSŽ. Podle jeho slov se pak řádné zasedání dozorčí rady ČD, a. s., bude konat zřejmě až 30. září.

O jednání hospodářského vedení SŽDC s odborovými centrálami 14. srpna informoval předseda PV Mgr. Martin Malý. (Podrobnější informace na webu OSŽ v rubrice PV SŽDC). Tuto část doplnil výčtem nehodových událostí na železnici a informací o výlukové činnosti Ing. Hendrych. Podle jeho slov je dokončení několika větších akcí ohroženo tím, že je nedostatek větších prvků zabezpečovacího zařízení, vzhledem k tomu, že existuje jediný výrobce, který není schopen dodávat potřebné množství součástek. „Na jednotlivá oblastní ředitelství byl dán pokyn, že výpravčí nesmí zapsat ukončení výluky, pokud není funkční zabezpečovací zařízení,“ dodal Ing. Hendrych. K jednání odborových centrál 14. srpna se pak vrátil ředitel personálního odboru SŽDC Ing. Koucký, a to podrobnou informací o předpisech a směrnicích, které byly zaslány k vyjádření Podnikovému výboru. Zmínil se také o stavu v přijímání nových zaměstnanců do provozu infrastruktury. „K dnešnímu dni jsme přijali 355 zaměstnanců z kvóty 469 plánovaných zaměstnanců,“ řekl Ing. Koucký. V návaznosti na přijatou PKS 2015 je také možné konstatovat, že za období 1-7 roku 2015, došlo k nárůstu průměrné mzdy v SŽDC o 850 korun, (na úroveň 28 963 Kč), což je nárůst v nominálu na 103,02 %, sdělil také řadu dalších informací, když hovořil o předloženém návrhu nové kolektivní smlouvy na období 2016 - 2018. Návrh nové PKS byl zaslán členům Podnikového výboru a její obsah bude také předmětem dnešního jednání, doplnil předseda PV Mgr. Martin Malý.

Pak už dostal slovo generální ředitel SŽDC Ing. Pavel Surý, který se na jednání dostavil v jeho průběhu. V úvodu bilancoval své více než roční působení ve funkci a co se podařilo splnit z hlediska investic, čerpání evropských prostředků, ale i z pohledu plnění kolektivní smlouvy. Hovořil také o tom, jaké prostředky z Evropských fondů je možné ještě získat na údržbu a opravy bez potřeby výlukové činnosti a výhledu na příští rok v souvislosti s operačním programem OPD II. Zmínil se rovněž o nehodových událostech a v souvislosti s nimi o jednání s náměstkem ministra dopravy Mgr. Ferancem a o působení médií, která se v „okurkové sezóně“ na tyto věci soustředila. „Co říci k převodu majetku na SŽDC? V této chvíli to lze formulovat tak, že není nic nového, i když pracovní termín k 1. 1. 2016 je dán. Pokud se uvedený prodej neuskuteční v rámci toho, co přišlo z Bruselu, tento proces neproběhne. Doplatí na to naši zákazníci, protože víte, jak některá nádraží vypadají,“ dodal Ing. Surý.

Po řadě aktuálních informací generálního ředitele následovala diskuse, kde se mimo jiné hovořilo o možnosti zřízení samostatné železniční policie, zejména v souvislosti s dopravními nehodami na přejezdech a potřebě větších sankcí pro neukázněné řidiče. Opakovalo se i téma potřeby odborných škol, zejména v oboru sdělovací a zabezpečovací techniky. K tomu bylo z řad členů PV konstatováno, že je problém u nově přijímaných zaměstnanců v jejich nedostatečné odbornosti. Těch témat, o kterých se hovořilo, byla celá řada, bohužel není prostor se všem v tomto textu věnovat. Řadu věcí, které se týkaly například stavu prováděných úprav informačních systémů, které umožní seznamování zaměstnanců s jejich rozvrhy směn elektronicky v STKR, elektronických výplatnic, ale i nároku zaměstnanců při dárcovství krve, objasnila také Ing. Kohoutová. Závěr dlouhého jednání PV se pak, už bez účasti zaměstnavatele, věnoval předloženému návrhu PKS, strategii vyjednávání a prioritám, které by měly v nové PKS zůstat. K této věci se také sejdou na společném jednání v Praze odborové centrály působící při SŽDC 7. září. Tajemník PV Petr Štěpánek pak zrekapituloval termíny, které jsou stanoveny pro předání připomínek členů PV k jednotlivým předloženým směrnicím a předpisům zaměstnavatele. Bez připomínek byl odhlasován materiál, týkající se vyhodnocení plnění podnikové kolektivní smlouvy za první pololetí 2015; rovněž byla schválena sestava kolektivních vyjednavačů. Celé jednání Podnikového výboru bylo věcné a konstruktivní. Řadu informací, které poskytl jak generální ředitel, tak i ostatní zaměstnanci vedení SŽDC, je možné označit za velmi přínosné a užitečné.

Miroslav Gloss