Na Generálním ředitelství Českých drah se 20. srpna sešli zástupci Českých drah, Správy železniční dopravní cesty, Drážního úřadu, Drážní inspekce a Ministerstva dopravy ČR, aby diskutovali o možnostech zvýšení bezpečnosti železničního provozu.


Schůzku svolal předseda Dozorčí rady ČD Milan Feranec. Ten k problematice uvedl: „Z pohledu národního dopravce vnímáme bezpečnost našich cestujících jako prioritu číslo jedna. Přesto, že za drtivou většinu střetů na přejezdech může neukázněnost řidičů, veřejnost od nás očekává, že se jako národní dopravce zasadíme o minimalizaci tohoto rizika. Vítáme iniciativu pana ministra, který rozhodl o sestavení pracovní skupiny v čele s generálním ředitelem SŽDC Pavlem Surým. První návrhy na zvýšení bezpečnosti by měla předložit koncem září.“
Přítomní se shodli na tom, že prvním a nejrychlejším krokem je osazení dalších přejezdů na důležitých silničních tazích závorami. „Přece jen jde o relativně levný a přitom účinný způsob, jak řidiče odradit od riskantního přejíždění kolejí na červenou. I když to není stoprocentní, jak se bohužel ukázalo ve Studénce, statistiky ukazují, že pozitivní dopad to má. Prověříme i možnost výstavby mimoúrovňových křížení, zejména u nových staveb,“ dodal Pavel Surý.

Ruku v ruce s tím se však musí zvýšit tlak na dodržování pravidel silničního provozu a zvýšení prevence rizikového chování řidičů, a to už v autoškolách. „Jsme připraveni spolupracovat na osvětové kampani, která bude řidiče varovat před vjížděním na přejezdy na červenou. Zároveň bychom je ale měli naučit správně reagovat, když na přejezdu uvíznou. Závory lze snadno prorazit nebo zvednout. V obou případech se vlaky zastaví. Každý přejezd je navíc opatřen unikátním číslem a například řidič nepojízdného auta nebo jiný přítomný svědek ho může nahlásit na linku 112, a zastavit tak provoz vlaků, než se automobil podaří vyprostit. To všechno je potřeba více komunikovat. My začneme už 14. září v Humpolci v rámci pravidelného Preventivního vlaku,“ dodal předseda představenstva ČD Pavel Krtek.

Miroslav Čáslavský

Zdroj: Tisková zpráva ČD