Předseda Sdružení nájemníků ČR (SON) Ing. Milan Taraba na tiskové konferenci v Praze 25. srpna informoval o situaci nájemníků bývalých bytů OKD, které přešly do vlastnictví společnosti RHC (Round Hill Capital). Sdružení nájemníků usiluje o to, aby současným nájemníkům 43 tisíc bytů bývalých OKD byly zachovány právní jistoty a přiměřené nájemné na dobu neurčitou a zároveň aby nový vlastník bytový fond řádně spravoval.


Dne 20. srpna se proto sešli představitelé Sdružení nájemníků se zástupci nového vlastníka bytů. Z jednání vyplynulo, že se pro nájemníky změnou vlastníka na jejich právech nic nemění. SON se proto distancuje od vyjádření předsedy Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ pana Macháčka, který populisticky vyzývá k vypovídání nájmů a opouštění nájemních bytů. Podle Ing. Taraby k tomu v současné době není žádný důvod. Nový vlastník podle svého vyjádření žádný prodej jednotlivých bytů neplánuje, a i kdyby k této situaci někdy došlo, český právní řád zachovává stávajícím nájemcům předkupní právo na byty, v nichž bydlí. Není však možné se nátlakovými akcemi domáhat na vlastníkovi prodeje bytů, navíc za v médiích uváděnou zavádějící částku 40 tisíc Kč, protože takové ceny bytů neodpovídají realitě.
Na tiskové konferenci rovněž vystoupil předseda České společnosti pro rozvoj bydlení Mgr. Martin Kroh k problematice dlužníků v družstvech a ve společenstvích vlastníků s tím, že se hledá legislativní řešení tohoto často složitého problému. Ing. Taraba krátce referoval o vývoji ve věci přípravy zákona o sociálním bydlení, jehož přijetí SON dlouhodobě prosazuje.
Připomeňme, že Sdružení nájemníků ČR (SON) úzce spolupracuje s odbory a má uzavřenu smlouvu i s Odborovým sdružením železničářů, podle které mají členové OSŽ možnost po předložení odborové legitimace využívat poraden SON, které působí ve všech krajích České republiky (přehled poraden najdete na www.son.cz). SON si klade za cíl prosazovat oprávněné požadavky nájemců a uživatelů bytů, předkládá rovněž vlastní legislativní návrhy a náměty řešení v bytové oblasti a připomínkuje návrhy zákonů, vyhlášek a nařízení.
Zdeňka Sládková