Správní rada Nadačního fondu Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM rozdělila prvních 400 tisíc korun z transparentního účtu. Příjemci jsou zaměstnanci Českých drah, kteří utrpěli zranění při nedávných vážných nehodách u Perninku a u Českého Brodu. Jak upřesňuje generální ředitel Českých drah Václav Nebeský, zároveň správní rada fondu schválila také vyplacení finanční odměny pro rodinu strojvedoucího, který u Českého Brodu zahynul.

„Rozdělili jsme všechny prostředky, které dárci poslali pod variabilními symboly právě pro tyto konkrétní případy, a k nim jsme zhruba stejnou částku ještě přidali ze společného účtu. Celkem jsme jako první pomoc pro zmírnění důsledků tragických nehod na naše zaměstnance a jejich rodiny rozdělili 400 tisíc korun,“ přiblížil rozdělení prvních finančních prostředků Nebeský.
Nadační fond Skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM založily České dráhy a jejich největší dceřiná společnost ČD Cargo. O spolupráci už projevily zájem také další společnosti Skupiny ČD. „Myšlenku na založení fondu pro podporu železničářů, kteří se například v důsledku zranění, či vážné nemoci dostali do složité životní situace, jsme měli s panem předsedou Nebeským společnou. Jednoznačně jsme se také shodli v tom, že je potřeba jako prvním pomoci zaměstnancům zraněným při nedávných mimořádnostech a rodině zemřelého strojvedoucího,“ přiblížil vznik fondu místopředseda správní rady nadačního fondu a předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik. Jak dále dodává, sbírky běží dál a všechny prostředky, které se na transparentním účtu nashromáždí pod zveřejněnými variabilními symboly, budou rozděleny na dalším zasedání rady fondu koncem listopadu.
Jedním z těch, kterým byla finanční odměna vyplacena, je i vlakvedoucí Petr Paťha. „Když jsem šel ráno do práce, myslel jsem na to, jaký je krásný den. A to je to poslední, co si pamatuji. Pak jsem se probral v nemocnici,“ popisuje osudný den Petr Paťha. V péči lékařů bude vzhledem k závažnosti zranění ještě dlouho, už teď se ale těší, až mu dovolí vyrazit alespoň na nemocniční zahradu. Petr žije sám se svou dcerou a železniční neštěstí u Perninku mu obrátilo život naruby. „Budu muset řešit spoustu věcí, včetně výpadku pravidelného příjmu, bydlení kvůli zvýšení bezbariérovosti a tak dále. Všechno bude nové a složitější. Přesto jsem optimistický a věřím, že to zvládnu. Za jakoukoliv pomoc a podporu jsem všem moc vděčný. Je fajn vědět, že na to nejsem sám,“ řekl vlakvedoucí Petr Paťha.
„Pomoci může každý. I malý finanční příspěvek, když se takových sejde víc na jednom účtu, usnadní někomu, kdo pomoc potřebuje, život. Každý také může poslat návrh na poskytnutí pomoci. Správní rada jednotlivé případy posoudí a rozhodne o vyplacení podpory,“ uzavírá Václav Nebeský.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČD

P. S.: Na tragickou srážku u Perninku pohotově zareagovalo i OSŽ. V rámci porady předsedy OSŽ schválilo 10. července finanční pomoc vlakvedoucímu Petru Paťhovi, účastníkovi nehody u dopravny Pernink, ve výši 20 000 korun. Finanční příspěvky pro další postižené je možno přispět na transparentní účet: 2401834582/2010.