Po loňském slavnostním otevření opraveného kolínského vestibulu (na snímku) čeká nyní kolínské nádraží další změna k lepšímu. Správa železnic totiž získala stavební povolení na výstavbu nového podchodu pod nádražím a vypsala výběrové řízení na dodavatele této stavby. Se zahájením prací se počítá v březnu příštího roku. Po jejich dokončení bude stávající podchod vyřazen z provozu.

Nový podchod v této nefrekventovanější středočeské železniční stanici vznikne v místech stávajícího technologického podchodu a bude propojen s každým nástupištěm jedním výtahem a schodištěm. Značným přínosem bude i prodloužení nového podchodu až do Starokolínské ulice, kde město hodlá v budoucnosti vybudovat parkovací dům pro více než 120 aut. Prodloužením podchodu by mělo také ubýt situací, kdy lidé v těchto místech přebíhají přes koleje. Velkým plusem je také výše zmíněná bezbariérovost (dosud chybějící výtahy).
Součástí výstavby podchodu bude i postavení nového kabelovodu, úprava nástupišť a jejich zastřešení, jakož i úprava administrativní budovy u přednádraží a vybudování nového orientačního a informačního systému v celé stanici. Součástí nově vypsané zakázky na stavební práce je podmínka, která stanovuje nejvyšší přípustnou nabídkovou cenu ve výši  363 361 064 Kč bez DPH.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic