Angličanům, kteří se pokusí vycestovat ze země bez závažného důvodu, bude hrozit pokuta 5000 liber (přes 150 000 Kč), napsal deník The Times. Britská vláda dříve tvrdila, že by dovolené mohly začít od 17. 5., to ale podle premiéra Borise Johnsona aktuálně nepřipadá v úvahu. Nehrozí podobný scénář i nám? zeptali jsme se ředitelky CK ČD travel Mgr. Blanky Jíšové.

„Je velice ošemetné teď cokoliv psát o tom, co bude příští týden. Natož co bude v létě,“ odpověděla s tím, že covidové pasy jsou stále v jednání na úrovni EU. „Těchto jednání se účastní zástupci Ministerstva zahraničních věcí ČR, kteří pak jednají s Asociací CK. A my máme z jednání pravidelné výstupy. Stále se ladí detaily (uznávání očkování, ochranná lhůta po prodělání covid, doklad o protilátkách), ale poslední slovo bude vždy mít cílová destinace, která může nastavit vlastní vstupní podmínky včetně karantény.“
Cestovat na zahraniční dovolenou lze však i nyní, zájemci o zahraniční dovolenou si mohou vybrat například Egypt, Maledivy či Kanárské ostrovy (test před odletem, test při příletu do destinace, test po návratu domů + karanténa). „Destinace nabízíme, ale upozorňujeme na vysoký počet klientů pozitivně testovaných v zahraničí. Pokud nemají připojištění covid, musí platit vysoké částky za léčbu a karanténu,“ říká Blanka Jíšová dále a dodává: „V České republice jsou momentálně uzavřené hotely a neumím odhadnout, kdy by mohly být opět otevřené. Lázně fungují pouze pro pacienty příspěvkové (tj. „křížkové“). Lázeňské pobyty nebo KOP, které nabízíme, není možné realizovat. Vzhledem k tomu, že to byly poslední typy pobytů, které byly rušené (27. 2. 2021), předpokládáme, že budou i jako první povolené. Pomáhají totiž i při léčbě pocovidových stavů. Ale abych nekončila tak pesimisticky, mírný optimismus nám vlil do žil ministr Petříček svým prohlášením (z 5. 4. 2021), že ´dovolená u moře je reálná´.“

Podobně hovoří i vedoucí mezinárodního oddělení OSŽ Ing. Ondřej Šmehlík: „Nic zatím nenasvědčuje tomu, že by podobné omezení jako ve Velké Británii bylo i u nás. Ale po loňských zkušenostech víme, že situace se neustále mění. Zatím se normálně jezdí například na Kanárské ostrovy nebo do Egypta, ale samozřejmě omezení ve formě testů a karantény se musí dodržovat.“ Aktuálně se proto všechny CK připravují na sezónu, stejně tak i OSŽ v případě apartmánového domu Orion v řecké Leptokárii. „Náš první odlet do Orionu má být 30. 5. Slibujeme si hodně od digitalizovaného covid pasu, který by měl cestování zásadně zjednodušit,“ uzavírá Ondřej Šmehlík.

Od Obzoru č. 8, který vyjde v pondělí 12. 4. 2021, se na poslední straně zavádí pravidelná rubrika Dovolená s OSŽ, v níž vás bude Mezinárodní oddělení OSŽ informovat o aktuální situaci v oblasti rekreací a pobytů.

Michael Mareš