Pokus o sesazení šéfa pojišťovny nevyšel. Hamáček nepřesvědčil své lidi. Pod tímto titulkem informovaly ve čtvrtek (17. 6. 2021) Seznam Zprávy o pokusu odvolat Davida Kostku z funkce ředitele Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra (ZPMV). Podle serveru ministři Adam Vojtěch a Jan Hamáček nesehnali ve správní radě Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra dost hlasů pro jeho odvolání a správní rada pojišťovny ve čtvrtek nakonec ani o jeho odvolání nejednala.

„Odvolání generálního ředitele nebylo na programu jednání správní rady,“ cituje server mluvčí pojišťovny Hanu Kadečkovou pro ČTK. Proti odvolání Davida Kostky byli hlavně zástupci odborů. „Nebyl jediný důvod k odvolání generálního ředitele. Pravidelně se schvalují a vyhodnocuji kritéria a vždy jsou plněná na víc než 100 %. Byla to pouze politická hra a vážím si všech členů správní rady, kteří to pochopili a nenechali se zastrašit. A hlavně se nejednalo jenom o odboráře. Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR 211 pod vedením generálního ředitele MUDr. Davida Kostky, MBA, je ve výborné kondici, a hlavně v době covidové to plně prokázala,“ konstatoval Ing. Bc. Petr Toman, BA (Hons), člen správní rady ZPMV zvolený na návrh reprezentativních odborových organizací.

Podle důvěryhodných zdrojů serveru Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch údajně chtěl, aby Kostku vystřídal v čele ZPMV David Šmehlík, nynější náměstek Všeobecné zdravotní pojišťovny. Ten byl Vojtěchovým poradcem a byl už vícekrát zmiňován jako kandidát na manažerský postup. Ministr Vojtěch po zasedání správní rady ZPMV však zdůraznil, že do odvolání nebo jmenování ředitele této pojišťovny nezasahuje. Odkázal na omezený počet vládních zástupců ve správní radě.

ZPMV je po Všeobecné zdravotní pojišťovně druhou největší zdravotní pojišťovnou v Česku, má přes 1,3 milionu klientů včetně téměř dvaceti tisíc aktivních železničářů, jejich rodinných příslušníků a důchodců. David Kostka vede ZPMV od roku 2015, v roce 2019 byl správní radou jednohlasně zvolen na další čtyřleté období.

Michael Mareš s využitím informací Seznam Zprávy