Po dlouhé a těžké nemoci zemřel v neděli 22. srpna dlouholetý funkcionář OSŽ Jan Petrů. V říjnu by mu bylo 62 let. V OSŽ začal působit bezprostředně po vzniku tohoto hnutí, nejprve jako předseda ZV OSŽ železniční stanice Olomouc hl. n., později jako oblastní tajemník OSŽ pro Moravu a naposledy jako vedoucí oddělení kanceláře předsedy OSŽ na ústředí OSŽ. U železnice začínal jako vlakvedoucí, většinu svého pracovního nasazení však věnoval právě odborové práci. Působil v nelehkých dobách tzv. transformace české železnice a snažil se ze všech sil zabránit jejím dopadům na zaměstnance. Patřil mezi hlavní organizátory úspěšné stávky na železnici v roce 1997.

Byl odborářem tělem a duší a rebelem v dobrém slova smyslu. Na dění kolem sebe měl vlastní názor a nebál se ho prosazovat. Každého, kdo se na něj obrátil s problémem, vyslechnul a snažil se mu v rámci možností pomoci. Mezi jeho zásluhy patří mimo jiné také renovace dětského tábora v Potštejně, který je v majetku ZO OSŽ Olomouc hl. n.
Jan Petrů měl obrovský rozhled v oblasti literatury, jeho velkým koníčkem byly právě knihy a také hudba. Dovedl rovněž poutavě vyprávět o historii, zejména pak svého rodného města Olomouce.

Poslední rozloučení se zesnulým se uskuteční ve čtvrtek 26. srpna 2021 ve 14.00 hodin v kapli na ústředním hřbitově v Olomouci.

Miroslav Čáslavský