AKTUALIZOVÁNO (12.26 h) První humanitární vlak pro uprchlíky z Ukrajiny do Česka odjel dnes ráno v 9 hodin. Jedná se o první spoj, který ověřil možnosti železnice při evakuaci Ukrajinců z Przemyslu do České republiky. Kvůli komplikacím s cestováním na Ukrajině a velkým zpožděním vlaků z Ukrajiny do Polska, to dosahuje až 7 hodin, je u prvního vlaku menší obsazenost.

Situaci dnes (26. 2.) ráno navíc zkomplikovala porucha trakčního vedení mezi ukrajinskou hranicí a Przemyslem, která vyloučila provoz na delší dobu. Z těchto důvodů byl vlak ve spolupráci s kolegy z polských železnic nabídnut také pro uprchlíky do Krakova a Katovic. Do Česka pak míří první dvě desítky uprchlíků z Ukrajiny.

Navzdory malému využití je jízda prvního humanitárního vlaku důležitým symbolem a praktickým ověřením rychlé reakce Českých drah a polských kolegů z PKP při organizování skutečné humanitární pomoci. Zkušenosti z první jízdy budou dále využity i v případě vypravení dalších vlaků podle humanitární situace a její řešení na polsko-ukrajinské hranici. První vlaky také zajistily humanitární pomoc, kterou využijí přicházející uprchlíci.

Druhá souprava v současné chvíli zůstává v polském Przemyslu a je připravena pro další evakuaci Ukrajinců do Česka.

(starší zpráva z 8.56 h)
Humanitární vlaky ČD pro ukrajinské uprchlíky dorazily v noci do cíle, první z nich se chystá na zpáteční cestu

„Oba vlaky vypravené včera večer z Bohumína přijely okolo druhé hodiny v noci do cílové stanice v Przemyslu na polsko-ukrajinské hranici. Na jejich palubě jsme na místo přivezli zdravotníky Červeného kříže, několik stovek litrů balené vody a 700 dek pro uprchlíky. Nyní naši zástupci ve vlaku koordinují další postup a návrat vlaků s místními orgány včetně starosty Przemyslu, s konzulem a s kolegy z polských železnic PKP. Protože většina uprchlíků má v tuto chvíli zájem hlavně o přesun do Krakova, Katovic nebo Varšavy, dohodli jsme se s polskými železničáři z PKP Intercity, že náš vlak mohou použít uprchlíci také do polských stanic Krakov a Katovice,“
řekl dnes Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Českých drah.

Původně plánovaný odjezd prvního vlaku v 8 hodin byl v koordinaci s polskými orgány operativně upraven tak, aby ho mohlo použít co nejvíce uprchlíků, kteří v noci a ráno přijeli z Ukrajiny a nyní prochází celní a pasovou kontrolou na vstupu do EU. Aktuálně se předpokládá jeho odjezd kolem 9 hodiny. Vlak by měl dorazit do Bohumína po 15. hodině, pravděpodobně v 15.55 h. I tento čas se může operativně měnit, například vlaky při jízdě do Polska svůj cestovní čas zkrátily a přijely do Przemyslu dříve, než byl plán.

Podle aktuálního rozhodnutí vlak ukončí svou jízdu v Bohumíně, odkud je možné pokračovat dalšími spoji na území celé České republiky, např. do Břeclavi, Olomouce, Prahy atd. České dráhy již včera dopoledne rozhodly, že z humanitárních důvodů mohou až do odvolání občané Ukrajiny, kteří se prokáží cestovním pasem Ukrajinské republiky, cestovat zdarma ve všech vlacích národního dopravce na celém území naší republiky. Uprchlíci tak mohou bez komplikací dojet do své cílové stanice prakticky kdekoliv v České republice.

Podle aktuálních informací od polských železničářů došlo ráno bohužel k poškození trakčního vedení mezi Ukrajinou a městem Przemysl. Tato porucha však nemá vliv na náš první vlak, který se dnes vrátí do České republiky. Druhá souprava zůstává v Przemyslu a bude operativně použita podle dalšího vývoje humanitární situace na místě.

Humanitární vlaky národního dopravce České dráhy pro ukrajinské uprchlíky jsme vypravili ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, polskými železnicemi PKP Intercity a ve spolupráci s dalšími orgány. Vlak doprovázejí zástupci Českých drah a ministerstva dopravy.

Mgr. Petr Šťáhlavský, tiskové oddělení České dráhy, a. s.

Tisková informace: Humanitární vlaky ČD pro ukrajinské uprchlíky ze dne 26. 2. 2022, 8.56 h