Přestavba dalšího úseku železnice z centra Prahy do Kladna s odbočkou na letiště může začít. Správa železnic podepsala smlouvu s vítězem výběrového řízení na dodavatele stavebních prací, stalo se jím sdružení firem Metrostav TBR, OHLA ŽS a Elektrizace železnic Praha.

Vysoutěžená cena dosahuje 3,8 miliardy korun bez DPH. Hlavním cílem projektu je modernizace stávající stanice Praha-Bubny, zdvoukolejnění trati v délce zhruba 1,3 kilometru, její elektrizace a zřízení zastávky Praha-Výstaviště.

„Podpisem smlouvy prakticky zahajujeme modernizaci letos už druhého úseku budoucí rychlé, moderní a spolehlivé železniční trati mezi Prahou a Kladnem. V případně stavby mezi Prahou-Bubny a novou zastávkou Praha-Výstaviště nejde jen o rekonstrukci trati, ale o začátek proměny celých Holešovic. Nové bubenské nádraží bude spojovacím prvkem území dosud rozděleného železnicí,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Klíčovou částí stavby bude zejména přestavba stanice Praha-Bubny, která se posune do nové polohy hned za Negrelliho viaduktem a nabídne přímý přestup na metro C. Architektonické ztvárnění nádraží se třemi nástupišti a čtyřmi kolejemi zpracovalo studio Jakub Cigler Architekti.

Podoba stanice se bude postupem času měnit. V první fázi, kdy půjde o jedinou budovu v území, se na její střeše vybuduje travnatá odpočinková plocha, která umožní lidem výhled na město a měnící se Holešovice. V další etapě prací vznikne spolu s výstavbou nové čtvrti přímo nad nádražím administrativní budova.V nádražních vestibulech potom bude řada komerčních prostor, které budou sloužit jak cestujícím, tak obyvatelům budoucí nové čtvrti Bubny-Zátory.

Modernizovaná trať do nové zastávky Praha-Výstaviště povede z větší části po estakádě, díky které budou Holešovice tvořit jedno funkční území. Současně dojde ke zrušení přejezdu v Bubenské ulici a také zvýšení mostní konstrukce v ulici Dukelských hrdinů, kde v minulosti opakovaně docházelo kvůli nízkému výškovému profilu ke stržení tramvajových trolejí nákladními auty. Zastávka Praha-Výstaviště vznikne na okraji parku Stromovka, jejím spoluautorem je studio dh architekti. Díky nové lávce přes železniční trať se také zlepší propojení Stromovky a Letné.

S předáním staveniště zhotoviteli se počítá v polovině ledna, následovat budou přípravné práce, jako je kácení zeleně a budování staveniště. Současně se postaví provizorní kolej pro zachování provozu vlaků ve směru na Kralupy nad Vltavou. Hlavní stavební objekty – tři mostní estakády a nová nádražní budova v Bubnech – se začnou stavět v květnu příštího roku. Ukončení stavebních prací je plánováno v roce 2025.

Projekt s názvem Modernizace trati Praha-Bubny (včetně)–Praha-Výstaviště (včetně) je spolufinancovaný EU z programu Nástroj Evropské unie pro propojení Evropy (CEF). Celková výše způsobilých nákladů projektu dosahuje 2 959 340 720 Kč. Míra podpory EU představuje 85 % ze způsobilých nákladů. Výše dotace tak činí maximálně 101 347 062 EUR, tedy zhruba 2 515 439 612 Kč. Národní financování zajistí Státní fond dopravní infrastruktury.

Modernizace trati na letiště a dále do Kladna je rozdělena do několika dílčích úseků. V letošním roce se podařilo zahájit práce také mezi stanicemi Kladno a Kladno-Ostrovec, v roce 2023 pak předpokládáme zahájení tendrů pro stavbu Praha-Ruzyně – Kladno a modernizaci stanice Praha Masarykovo nádraží.

Poznámka: Financováno Evropskou unií. Vyjádřené názory a stanoviska jsou však pouze názory a stanovisky autora a nemusí nutně odrážet názory a stanoviska Evropské unie nebo CINEA. Evropská unie ani CINEA za ně nemohou nést odpovědnost.

 

Správa železnic, státní organizace

 

Praha-Bubny:

 

Praha-Holešovice: