Nové automaty do vlaků Moravia a validátory jízdenek na železniční stanice a do řady autobusů za 55,5 milionu korun koupí krajská firma KORDIS, která dohlíží na organizaci integrované dopravy na jihu Moravy. Podpisem smlouvy společnost odstartovala závěrečnou etapu modernizace odbavování cestujících v Brně a Jihomoravském kraji.

Zjednoduší se odbavení cestujících

„Pro cesty vlakem po Brně tak bude možné použít i službu Pípni a jeď. Výrazně se tak pro cestující zjednoduší odbavení u jednorázových lístků. A cestující si nebudou muset kupovat na pokladně na nádraží papírovou jízdenku, kterou následně musí označit v označovači. Nově jim postačí u validátoru navolit si cíl cesty, potvrdit, zda chtějí základní jízdenku nebo mají nějakou slevu a přiložit kartu ke čtečce pro zaplacení,“vysvětlil postup ředitel společnosti KORDIS Jiří Horský.

Automaty budou i ve vlacích

Vedle toho se počítá s vybavením krajských vlaků Moravia automaty na obdobné bázi, které umožní zakoupení jízdních dokladů nejen pro IDS JMK, ale i pro cesty po celém tuzemsku. „Krátká dvouvozová jednotka Moravia bude vybavena jedním automatem a dlouhá čtyřvozová dvěma. Cestujícím se tak výrazně ulehčí koupě jízdního dokladu,“ uvedl v tiskové zprávě zástupce ředitele Květoslav Havlík.

Nové validátory lidé najdou i na nádražích

Novými validátory vybaví i železniční stanice, zahrnuté do integrované dopravy, novými validátory, které stejně jako dosud umožní označení papírové jízdenky, ale navíc v nich bude možné pořídit elektronickou jízdenku platební kartou tak, jak to cestující znají z Brna.

Zařízení nainstalují příští rok

Smlouva předpokládá dodávku celkem 76 automatů, 300 validátorů na nádraží a 100 validátorů určených do autobusů. „Většina zařízení by měla být nainstalována na jednotlivá nádraží či do vozidel v průběhu roku 2024,“ doplnil Horský.

 

Foto: Daniela Houdková