Trať mezi Karlovem pod Ještědem a Křižany (086, Liberec – Česká Lípa) je jakoby zakletá výlukovou činností. Již v roce 2009 zde probíhala výluka z důvodu opravy mostu mezi železničními stanicemi Karlov pod Ještědem – Křižany. Tehdy tato nepřetržitá výluka trvala jeden měsíc a vlaky musely být nahrazeny náhradní autobusovou dopravou.

Další nepřetržitá výluka zde byla v době od 5. října do 24. října 2012. Týkala se opravy kolejí, čištění kolejového lože, doplňování štěrku, svařování kolejí a opravy železničních přejezdů. Necelý rok poté, v červnu 2013, zde však velká voda tyto práce zhatila a s opravami se muselo začít nanovo. Tentokrát trvala nepřetržitá výluka téměř rok: od června 2013 až do května 2014 cestující museli znovu místo vlaků využívat autobusy. Po opravě poničené tratě jezdily vlaky v tomto úseku až do dubna letošního roku, kdy zde opět byly zahájeny nepřetržité výluky. Jako jejich předvěst se daly označit denní výluky v březnu, kdy se zde kácely stromy, od 17. dubna zde byla vyhlášena nepřetržitá výluka, která měla podle plánu skončit 14. června – důvodem byla modernizace železniční stanice Křižany a modernizace přilehlého traťového úseku.
A tak opět nastoupily autobusy. Pro eliminaci zpoždění byl sestaven výlukový jízdní řád, podle něhož autobusy, nahrazující osobní vlaky, odjížděly z Liberce o 14 minut dříve, než vlaky. Prodloužení jízdní doby bylo způsobeno především tím, že autobusy v úseku Karlov pod Ještědem - Kryštofovo údolí - Křižany jezdí po úzkých okresních silnicích s četnými zatáčkami a značným stoupáním. Trať se těmto přírodním nástrahám vyhýbá pěti tunely a dvěma viadukty (jedním z nich je legendární viadukt u obce Novina, třicet metrů vysoký a 202 metrů dlouhý). Poněkud lépe s náhradní dopravou na tom byly rychlíky mezi Ústím nad Labem a Libercem, které končily jízdu v železniční stanici Jablonné v Podještědí a do Liberce jely autobusy po státní silnici, takže zpoždění bylo jen minimální.
Oprava tratě se však oproti původním předpokladům protáhla a mechanismy, opravující trať pokračují v práci, která by měla být ukončena v novém termínu - 26. června. Důvodem průtahů je tvrdá skála, díky níž oprava tratě nemůže pokračovat v předpokládaném tempu. Po skončení prací se snad již cestující v tomto jakoby zakletém úseku tratě dočkají pravidelné vlakové dopravy.
Miroslav Čáslavský